fbpx
Kolumnit Uutiset

Pora puree päättömästi

Poliisihallinnon organisaatiorakenteen uudistuksesta (Pora) on muodostumassa mielenkiintoinen farssi.

Uudistuksesta teetetty raportti ei tunnu kelpaavan kenellekään: sitä sättivät kilpaa niin oppositio kuin osa hallituspuolueiden edustajista. Tuoreimpana Liikkuvan poliisin lakkauttamista ja ylipäätään koko raporttia arvosteli kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Edes sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ei enää tunnu seisovan tukevasti ministeriönsä työn takana. Julkisuudessa Räsänen puhuu kahdella suulla: STT:lle hän vakuutti raportin olevan perusteellinen pohjatyö uudistukselle (STT 8.9.), mutta saman päivän Savon Sanomis
sa myönsi rakenneuudistuksen suunnitellun kiireessä ja toivotti mahdollisen ulkopuolisen selvityksen tervetulleeksi.

Ei ihme, että myös osa poliisihenkilöstöstä epäilee jälleen organisaation mylläämisen järkevyyttä. Rutinaa kuului peräti raporttityöryhmän sisältä: KRP:n päällikkö Rauno Ranta epäili uudistuksen edistävän lähinnä järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa.

Pora III pukkaa päälle, kun laitoksissa on vasta alettu sopeutua vuoden 2009 uudistuksen aikaansaannoksiin. Tuolloin maan lähes sata poliisilaitosta niputettiin kahteen tusinaan – yhteen naitettiin myös Forssan, Riihimäen ja Hämeenlinnan laitokset.

Hallintokulujen säästöjä tavoiteltiin myös Pora II:ssa, mikä toteutui vain paikallisesti. Poliisilaitoksien päälliköitä on vähennetty neljänneksellä ja lupapalvelut hukkuvat töihinsä. Poliisiylijohtaja Paateron palatsin eli poliisihallituksen henkilöstö on sen sijaan kasvanut. Myös suorittavan portaan määrää karsittiin ja karsitaan yhä, henkilötyövuosia kytätään suurennuslasin kanssa eikä läheskään kaikkia vapautuvia virkoja täytetä. Syrjäkylillä poliisia nähdään vain aniharvoin.

Säästövimmassa miljoonilla käytetyillä euroilla ei tunnu olevan merkitystä. Kanta-Hämeen laitoksen liittäminen Päijät-Hämeeseen ja pääkallonpaikan perustaminen Lahteen olisi aluepolitiikkaa pöljimmillään. Hämeenlinnaa puoltaa moni seikka, Lahtea vain kaupungin suurempi asukasluku.

Poltinaholle nousevassa Suomen moderneimmassa poliisitalossa Miekkalinnassa on neliömetrejä enemmän kuin tarpeeksi jo nykyisellä organisaatiolla. Lahden poliisitalo taas on perusteellisen remontin tarpeessa, ja kaupunki ylipäätään sijaitsee suunnitellun laitoksen alueen reunamilla. Tärkeät sidosryhmät puolustusvoimat ja vankila sijaitsevat Hämeenlinnan kyljessä.

Miten uudistuksessa käykään, Kanta-Hämeen laitoksen lakkautus ei silti vie poliiseja pois Hämeenlinnan katukuvasta toisin kuin hätäisimmät ovat lehdissä ja verkossa kauhistelleet.

Joillekin hallinnon häätämisen Lahteen luulisi kuitenkin kelpaavan. Hämeen Sanomissa julkaistujen, Kanta-Hämeen laitoksen työilmapiiriä käsittelevien juttujen valossa (17.6. ja 2.9.) osa Hämeenlinnan laitoksen henkilöstöstä lienee innoissaan: nimettömänä pomojaan sättineet toivoivat päällystön painuvan huitsin Nevadaan. Lahti on rapiat 70 kilometriä siihen suuntaan.

Menot