Uutiset

Porkkalan palautus vakiinnutti itsenäisyyden

Porkkalan palauttamisesta tulee tänään kuluneeksi 50 vuotta. Tuhannen neliökilometrin alue pääkaupungin länsipuolella oli vuokrattava Neuvostoliitolle välirauhan sopimuksen myötä heti jatkosodan päätyttyä.

Vuokraukselle ei juuri ollut vaihtoehtoja ja sopimus tehtiin viideksikymmeneksi vuodeksi. Jos Neuvostoliitto ei olisi tukikohdastaan luopunut jo vuonna 1956, sopimus olisi ollut voimassa aina vuoteen 1994 saakka.

Vasta Porkkalan palautuksen myötä Suomi irtautui henkisesti toisesta maailmansodasta. Kun Neuvostoliitto oli vahvalla tukikohdallaan läsnä Helsingin kupeessa ja valvoi Porkkalasta Suomenlahtea, tilanne muistutti jossakin määrin maan miehitystä.

Tukikohdasta johdettiin myös laajaa tiedustelutoimintaa, jonka lonkerot tunkeutuivat syvälle suomalaiseen yhteiskuntaan.

Porkkalan miehityksellä Neuvostoliitto osoitti korskeata isäntävaltaa. Se sopi hyvin uhkailun välikappaleeksi ja toimi vankkana selkänojana suomalaiskommunisteille.

Suomalaisten oli pakko alistua muun muassa rantaradalla liikennöivien matkustajajunien ikkunoiden pimentämiseen, vaikka sillä ei ollut sotilaallista merkitystä. Vuokra-alueen läpi kulkevaa rataa kutsuttiinkin maailman pisimmäksi rautatietunneliksi.

Vuokra-alueen palauttaminen tuli suomalaisille yllätyksenä. Sille ei ole yhtä selitystä, vaan ratkaisuun vaikutti monta toisistaan riippumatonta seikkaa.

Kiinteä tykistöön ja panssarivoimiin perustuva tukikohta oli tullut vanhanaikaiseksi. Raketit, ohjukset ja myös ydinaseet edustivat 1950-luvulla modernia aseistusta. Vahvuudeltaan yli 40 000 ihmisen ulkomaisen tukikohdan ylläpito tuli myös taloudellisesti raskaaksi.

Neuvostoliitto oli vakiinnuttanut valtansa miehittämissään Baltian maissa eikä sodasta toipuva Suomi ollut sille enää merkittävä uhka.

Kylmän sodan vuosina Pohjolan sotilaspoliittinen tilanne ei ollut enää herkkä eikä siksi kiinnostavakaan.

Porkkalan palautus oli voitto ja tunnustus presidentti J.K. Paasikiven johtamalle ulkopolitiikalle. Hänen johdollaan Suomi oli lunastanut tinkimättä kaikki raskaan rauhansopimuksen ehdot.

Tukikohdasta luopumisen myötä jatkettiin Suomen ja Neuvostoliiton välistä ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimusta. YYA-sopimusta olisi todennäköisesti ollut jatkettava ilman Porkkalan palautustakin. Jos uusi sopimuskausi olisi määritetty Porkkalan palautuksen hinnaksi, se olisi ollut halpa.

Porkkalan palautus herätti toiveita myös menetetyn Karjalan saamisesta takaisin. Näin ei ole kuitenkaan käynyt. Neuvostoliitto eikä sen romahduksen jälkeen syntynyt uusi Venäjäkään ole vuosikymmenien saatossa olleet halukkaita edes keskustelemaan Karjalan kysymyksestä.

Kuudenkymmenen vuoden takaiset tapahtumat ovat merkittävä etappi itsenäisen Suomen historiassa. Henkisesti toinen maailmansota jatkui vielä 11 vuotta aseiden vaikenemisen jälkeen. Vasta, kun viimeinenkin miehittäjiä kuljettanut juna häipyi itärajan taakse, pelko naapurin todellisia aikeita kohtaan hälveni.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic