fbpx
Uutiset

Pormestarista voi tulla pelkkä por

Tampereen pormestarivaali päättyi yllättäen kokoomuksen voitonjuhliin. Valtuuston vaalissa suosikki Hanna Tainio (sd.) jäi kakkoseksi, pormestariksi nousi pitkän linjan porvarivaikuttaja Timo P. Nieminen.

Tappio korpesi demareita niin perusteellisesti, että ryhmän puheenjohtaja uhkasi katkaista SDP:n ja kokoomuksen akselin. Demarit sortuivat kiukutteluun.

Vaalitappion takia sosiaalidemokraatit eivät sentään pane ranttaliksi varsinkaan uuden pormestariajan kynnyksellä.
Vaalin hävinnyt Tainio myönsi Aamulehdessä olevansa pettynyt. Hän arveli valtuutettujen pitäneen Niemistä häntä parempana pormestarina. Fiksu arvio!

Hävinnyt osapuoli usein ajattelee, että henkilövaalissa vastustetaan jonkun henkilön valintaa. Terveessä kansanvallassa ollaan Tainion linjalla: parhaan puolella, ei ketään vastaan.

Hämeenlinnan seudulla kysytään, mikä ihme on pormestari. Sana tuo mieleen ranskalaiset elokuvat ja viiksekkäät keski-ikäiset miehet.

Lyhyesti sanottuna pormestari on Tampereen uusi kaupunginjohtaja, joka on luottamushenkilö. Sisäministerinäkin vaikuttanut Jarmo Rantanen (sd.) siirtyy eläkkeelle ensi vuoden alussa.

Timo P. Nieminen lupaa Aamulehdessä muuttaa Tampereen vanhaa poliittista kulttuuria. Yhteistyö valtuustoryhmien, luottamushenkilöiden, kaupunkilaisten ja tiedotusvälineiden kanssa paranee, listaa Nieminen.

Ainahan voi pyrkiä kohti täydellistä valoa, mutta mitä vikaa Tampereen vanhassa poliittisessa kulttuurissa oikein on? Sehän sai aikaan ratkaisun pormestarista ja nosti tehtävään Niemisen.
Kuinkahan hyvin Pirkanmaan keskuskaupungilla olisi mennyt, jos sen taakkana ei olisi ollut niitä politiikan perinteitä, joita nyt karsastetaan?

Pormestariin, yhteen mieheen, kohdistuu tästä eteenpäin kovia paineita, minkä Nieminen kyllä tasan tarkkaan tietää.

Tamperelaiset odottavat muutosta, jos ei nopeaa niin ainakin tasaisen varmasti etenevää.

Suurta kaupunkia ei edes pormestariksi valittu taikuri noin vain uudistaisi.

Missä pitää pesää tästä eteenpäinkin politiikan valta? Valtuustossa, ennen muuta SDP:n ja kokoomuksen ryhmissä. Voiko pormestari ratkaisevasti vaikuttaa siihen, että Tampereen tulot ja menot olisivat nykyistä paremmin tasapainossa?

Voiko yksi ihminen kasvattaa kaupungin luottamushenkilöiden rohkeutta tehdä ikäviä mutta välttämättömiä päätöksiä? Pormestariko opettaa luottamushenkilöitä ymmärtämään, miten suuri siunaus kaupungin terve talous on sen asukkaille?

Pormestarin edessä on valtava urakka. Ei olisi ihme, jos pormestarista tulisi vuodessa tai kahdessa pelkkä por.

Ilman muuta Tamperetta pitää kuitenkin onnitella.
Suomessa on jo korkea aika kokeilla pormestarisysteemiä. Samalla haudataan ajatusta, ettei maahan mahdu kuin yksi kunnan hallintomalli. Se oikea.

Menot