Uutiset

Porsche GT3 Cup on sekoitus kokemusta ja nuorta nälkää

Ahveniston moottoriradan kilpailukausi pyörähtää käyntiin lauantaina ajettavalla Porsche GT3 Cup Challenge Finland -sarjan kauden avauskilpailulla. Porschet kurvailevat radalla myös FTCC PRCF Sports Cup -lähdöissä ja FTCC Time Trial -aika-ajokisassa. Apparan kisoissa ajetaan lauantaina myös FTCC V1600 Cupin lähtöjä.

Ahveniston ratakisat käynnistyvät jo perjantaina ajettavilla vapailla harjoituksilla. Lauantain ensimmäinen kisalähtö ajetaan kello 13.

Porsche GT3 Cupia on luonnehdittu usein pelkästään pappojen sarjaksi. Sarja on kuitenkin tarjonnut jo monelle nuorelle kuljettajalle tilaisuuden näyttää kykyjään vahvan rata-auton ratissa. Nimet Jesse Krohn, Emil Lindholm, Jukka Honkavuori, Marko Helistekangas, Simo Muhonen ja Mikko Pakari ovat hankkineet kannuksia vauhdikkaassa luokassa.

Tällä kaudella näyttöjä antavat puolestaan 15-vuotias janakkalalainen Julle Laivola, 19-vuotias Emil Westman ja 16-vuotias Roope Rinne-Laturi.

Hämeenlinnalainen Krohn oli historian ensimmäinen Suomen GT3 Cupin junioriohjelman kuljettaja kaudella 2013. Krohnin ura on ollut huima sen jälkeen.

– Pääsin BMW:lle junioriohjelmaan ja voitin sen vuonna 2014, ja nyt ajan heillä kolmivuotisella sopimuksella. Ilman GT3 Cupia ajot olisivat jääneet ajamatta, joten sarjalla oli erittäin tärkeä merkitys urallani, Krohn sanoo.

Kaudella 2014 Porschella ajanut Lindholm siirtyi kaudella 2015 ajamaan Audi TT-Cup -sarjaa. Tällä kaudella mukaan on tullut myös ADAC GT Masters -sarja.

– Porsche GT3 Cupin hyödyn huomaa nyt varsinkin ADAC GT Masters -sarjassa, sillä ajamani Lamborghini Huracan on Porschen tapaan takavetoinen. Ajan tällä kaudella näissä kahdessa sarjassa 14 kilpailua ja edelleen tavoite on saada kilpa-ajamisesta ammatti. Porschet olivat hyvä ponnahduslauta ulkomaisiin sarjoihin ja GT3:n ajamista arvostetaan maailmalla, Lindholm muistuttaa.

Jukka Honkavuori dominoi suorastaan ylivoimaisesti Porsche-kautta 2014. Kilpaa nuori mies ei kuitenkaan viime vuonna ajanut, mutta Porscheilla kurvailu on jatkunut.

– Minulle sarja oli loistava väylä siirtyä formuloista GT-autoihin. Viime vuonna en ajanut kilpaa, mutta työskentelen viidettä vuotta peräkkäin Porschella muun muassa ajokouluttajana. Tällä hetkellä neuvottelen tallipaikasta yhteen kansainväliseen ratasarjaan ja toivotaan, että sieltä paikka irtoaa.

Marko Helistekangas kuuluu niin ikään kaudella 2014 sarjassa ajaneisiin nuoriin. Helistekankaan tie vei nopeasti ulkomaisiin sarjoihin. Kaudella 2015 Helistekangas nähtiin Euroseries By Nova Race -sarjassa ja tällä kaudella Reiter Young Stars -sarjassa KTM X-Bow GT4 -autolla.

Simo Muhonen ajoi sarjan junioriohjelmassa kaudella 2014 ja matka jatkui jo seuraavana vuonna Keski-Eurooppaan ja Volkswagen Golf Cupiin.

Viime kaudella Porschella ajanut Mikko Pakari ei tällä kaudella aja kilpaa, mutta on tehnyt uuden aluevaltauksen.

– Yllätyin kuinka hyvä Porsche-sarja oli ja minulle oli etuoikeus ajaa junnuohjelman kuljettajana. Toimin tällä hetkellä Koiranen GP -tiimin valmentajana Formula 4 -kuskeille. Käyn omien valmennettavieni kanssa muun muassa läpi ratoja, ajotekniikkaa ja henkistä puolta, Pakari kertoo.

Asiasanat

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic