Uutiset

Pörssiin pyrkivä Oma Säästöpankki tarvitsee rahaa lisäkasvuun – huhutuista yrityskaupoista ei kerrottu mitään

Helsingin pörssin päälistalle mielivä Oma Säästöpankki haluaa uutta pääomaa kasvun jatkamiseen. Omistuspohjan laajentaminen ja pörssiyhtiön status vahvistaisivat myös yhtiön brändiä, pankki arvioi.

Rahaa tarvitaan paitsi mahdollisiin yrityskauppoihin myös normaaliin orgaaniseen kasvuun.

– Luottokannan kasvu sitoo omaa pääomaa vakavaraisuuslaskennan kautta, ja tietysti myös investoinnit yhtiön tulevaan menestykseen vievät jonkin verran rahaa, sanoo OmaSp:n toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi Lännen Medialle.

Miksi sijoittajien pitäisi innostua maakuntien perinteisestä pankkitoiminnasta, jossa ei ole mitään erityistä hohtoa?

– Minusta logiikka on selvä. Yhtiöt, jotka kykenevät kasvamaan kannattavasti, ovat käytännössä aina hyviä sijoituskohteita, Sydänlammi toteaa.

Listautuminen on vasta arviointivaiheessa. Yhtiö päättänee asiasta syksyn aikana. Selvitystyössä auttaa Danske Bank.

Ei uutisia yrityskaupoista

Ennakkospekulaatioissa OmaSp:n odotettiin tiedottavan maanantaina myös yritysjärjestelyistä. Huhujen mukaan yhtiö olisi ollut ostamassa Aktian pankkiliiketoimintaa tai jotain varainhoitoyhtiötä. Niitä uutisia ei ainakaan vielä kuultu.

– Seuraamme hyvin tarkoin, mitä toimialalla ja sen liepeillä tapahtuu, ja pyrimme löytämään mahdollisuuksia vahvistaa yhtiötä. Toisaalta olemme tyytyväisiä tämänhetkiseenkin kokonaisuuteen, sen orgaaniseen kasvuun ja tuloksentekokykyyn, Sydänlammi muotoilee.

– Meillä ei ole sinänsä tarvetta tai mitään kiirettä tehdä mitään. Mutta olisi yllättävää, jos Oma Säästöpankki ei olisi mukana, kun suomalaisella finanssialalla tehdään uudelleenjärjestelyjä.

Kesäkuussa OmaSp perui tiedotustilaisuutensa, jossa oli tarkoitus kertoa listautumisesta ja jostain yritysjärjestelystä.

– Totesimme ihan loppumetreillä viimeisten tietojen ja yhteenvetojen perusteella, ettei järjestely olisi ollut meille riittävän hyvä. Minusta se oli hieno esimerkki yritysjärjestelyihin liittyvästä osaamisestamme, että kykenemme tekemään tällaisiakin ratkaisuja, Sydänlammi sanoo.

Pienistä paikallispankeista rakentuneen yhtiön kasvu on perustunut pitkälti yritysjärjestelyihin.

Nykyiset ankkuriomistajat säilyvät

OmaSp:n hallituksen puheenjohtajan Jarmo Partasen mukaan ainakin kaikki suurimmat omistajat ovat sitoutuneet listautumisprojektiin ja yhtiön omistuspohjan laajentamiseen.

Ne aikovat jatkaa ankkuriomistajina myös listautumisen jälkeen. Tulevassa listautumisessa niiden omistuksia liudennetaan tasaisesti.

Pankin suurin omistaja on Etelä-Karjalan Osuuspankkisäätiö, joka omistaa noin 44 prosenttia yhtiön osakkeista.

Yhtiö järjesti viime vuonna henkilöstöannin, johon osallistui noin kaksi kolmasosaa OmaSP:n työntekijöistä.

OmaSp pitää kilpailuvalttinaan henkilökohtaista palvelukokemusta ja siihen perustuvaa asiakastyytyväisyyttä. Pankki aikoo pitää kiinni muun muassa konttoriverkostostaan.