Uutiset

Pörssikatsaus: Tallink seilaa joulukuussa myös Helsingin pörssiin

Suomalaisille tuttu virolainen varustamoyhtiö Tallink valotti maanantaina tarkemmin suunnitelmiaan rinnakkaislistautua Helsingin pörssiin. Tallink arvioi, että kaupankäynti Helsingin pörssissä alkaa 3. joulukuuta.

Listautuminen Helsinkiin tapahtuu FDR-talletustodistuksen avulla, mikä antaa sijoittajalle samat oikeudet kuin osakkeen suora omistaminen Tallinnan pörssin kautta.

Finanssitalo Nordealla oli ennen pääkonttorin Suomeen siirtämistä käytössään vastaava menettely, jossa Nordean osakkeita saattoi hankkia Helsingissä talletustodistuksen avulla.

Helsingin pörssi päätti maanantain 0,98 prosentin laskussa, mikä oli linjassa useimpien Euroopan pääpörssien kanssa.

Aasian markkinoiden varovaisen positiivinen vire ei auttanut Euroopassa, missä Italia oli jälleen puheenaiheena. Italian talousministeri Giovanni Tria sanoi maanantaina, ettei hallituksella ole aikomusta muuttaa alijäämäisiä budjettisuunnitelmiaan.

Yritysostosta tiedottaneen Caverionin kurssi nousi 1,4 prosenttia 5,40 euroon. Ostokohde on energiatehokkaisiin kylmäteknisiin ratkaisuihin erikoistunut suomalainen Jetitek, jonka liikevaihto on tänä vuonna ennusteiden mukaan noin 15 miljoonaa euroa. Kauppahintaa ei julkistettu.

It-ratkaisuja toimittava Tecnotree kertoi maanantaiaamulla saaneensa yt-neuvottelut päätökseen. Suomen henkilömäärä vähenee 61 hengestä 26 hengellä neuvottelujen tuloksena. Yhtiöllä on maailmanlaajuisesti 570 työntekijää. Tecnotree arvioi säästötoimenpiteen tuovan ensi vuodesta lähtien kahden miljoonan euron kustannussäästöt vuositasolla. Markkinoiden reaktio oli 7,4 prosentin kurssipudotus.

Perjantaina Helsingin pörssin First North -markkinapaikalla debytoinut tapahtumajärjestäjä Rush Factory aloitti pörssitaipaleensa tahmeasti. Perjantaina päivän päätöskurssi oli sama kuin avauskurssi. Maanantaina tunnelma synkkeni, ja Rush Factory päätti päivän 14,0 prosentin laskussa 3,44 eurossa.

Pörssin vaihdetuimpien osakkeiden lista oli maanantaina mollivoittoista luettavaa. Suurista yhtiöistä Nokian kurssi oli 1,3 prosentin, Nesteen 2,5 prosentin ja Wärtsilän 2,2 prosentin laskussa.

Kuluttajabisneksen puolella päivä oli heikko Marimekolle ja Finnairille. Viimeisen kuukauden aikana lähes parikymmentä prosenttia noussut Marimekko luisui maanantaina 2,7 prosentin laskuun. Finnairin osake päätti päivän 3,4 prosentin kurssilaskussa.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic