Uutiset

Portugali liittyi hätäapujonoon

Portugali kolkutti odotetusti keskiviikkona EU:n ovelle ja pyysi apua talouskriisinsä hoitoon. Arviot tukisummasta vaihtelevat 60 ja 80 miljardin euron välillä seuraavan kolmen vuoden aikana.

Yhdessä talouskriisin kanssa Portugali kamppailee myös sisäpolitiikan tuiverruksessa, maa on poliittisesti halvaantunut. Sosialistipääministeri Jose Socrateksen hallitus kaatui, kun se ei saanut parlamentissa läpi kovaa talouskuuria. Socrates johtaa nyt toimitusministeristöä, sillä parlamenttivaalit järjestetään kesäkuussa, ja vasta sen jälkeen on oletettavaa, että Portugali saa toimintakykyisen hallituksen.

Portugalin apupaketilla on melkoinen kiire. Talousasiantuntijoiden mukaan maa selviytyy ensi viikolla erääntyvästä 6,5 miljardin euron lainasta. Kesäkuun puolivälissä erääntyvä 7,5 miljardia euroa on jo liikaa maan maksukyvylle. EU-komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston on sitä ennen päätettävä apupaketin koosta ja ehdoista. Sitä ennen jokaisen euromaan parlamentin on hyväksyttävä se.

Portugalin hätä tuo oman värinänsä myös Suomessa parhaillaan täydessä vauhdissa olevaan vaalitaisteluun. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi torstaina, että Suomi on todennäköisesti myöntämässä takuut Portugalin lainalle. Se on kokoomusjohtajan mukaan Suomen etu ja estää uuden finanssikriisin syntymisen.

Sekä Katainen että pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) ovat aiemmin vakuuttaneet, että päätökset Suomen osallistumisesta tehdään eduskunnassa.

Mikäli takauspäätös pitää tehdä muutaman päivän, viikon parin kestäessä, vaalitauolla oleva eduskunta on kutsuttava koolle. Voi vain kuvitella sitä kiihkoa ja vimmaa, jolla vaalikuumeiset kansanedustajat asiaa lähestyisivät.

On ilmeistä, ettei maan hallitus suo oppositiolle ja erityisesti perussuomalaisten johtajalle Timo Soinille iloa päästä raatelemaan tulevaa tukiesitystä. Vakava tilanne sataa jo nyt suoraan Soinin laariin, sillä on selvää, että hän osaa ottaa siitä kaiken mahdollisen ilon irti.

Nykyisen eduskunnan toimikausi kestää huhtikuun 20. päivään saakka ja uusi eduskunta kokoontuu ensimmäisen kerran huhtikuun 28. päivänä. Se joutuu heti kylmiltään ottamaan kantaa tuolloin jo toimitusministeristönä olevan Kiviniemen hallituksen esitykseen. Tässä vaiheessa on mahdotonta arvioida, millaiseksi Suomen kanta Portugalin apupakettiin lopulta muodostuu.

Vaalitaistelun aikana puolueet ja kansanedustajaehdokkaat voivat puhua välillä levottomiakin, kun vastuu ei vielä paina. Mutta huhtikuun lopussa kaikki on toisin, silloin on jo vakavan vastuunkannon ja päätöksenteon aika.

Avun antajat eivät vääjäämättä menetä rahojaan edes Portugalissa. Torstaina saksalainen Commerzebank ilmoitti maksavansa 16 miljardin euron velkansa takaisin etuajassa. Kolme vuotta sitten annettu hätäelvytys auttoi, ja Saksan valtio saa rahansa takaisin.

Menot