Uutiset

Portugali-paketti on myrkkyä keskustan kannatukselle

Muutama kysymys koski ydinvoimaa ja pakkoruotsia, mutta lähinnä kauppakeskus Tavastilaan saapuneita toimittajia kiinnostivat edelleen vain Portugalin asiat. Vaalien alla tämä ei ole pääministerin kannalta mikään ihannetilanne.

-Myrkkyähän tämä meille ja minulle on, pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) kommentoi aihetta puolueensa kannatuksen näkökulmasta.

Kiviniemi toisti, että Suomen täytyy kantaa oma vastuunsa EU:n taloustilanteesta osallistumalla Portugalin lainapakettiin. Jyrki Kataisen (kok) esittämä vetoomus Sdp:n Jutta Urpilaiselle ja perussuomalaisten Timo Soinille kertautui myös Kiviniemin vastauksissa.

-Tulkaa nyt pois sieltä pelaamasta suomalaisten rahoilla. Järki käteen, tiedätte itsekin puheenne mahdottomiksi, Kiviniemi kritisoi viitaten puolueiden kannanottoihin tukipakettia vastaan ja erityisesti Jutta Urpilaisen vaatimuksiin sijoittajien vastuun toteutumisesta.


Kovan hevoskuuri edessä

Kiviniemi muistutti, että Irlannin ja Kreikan toimet näkyvät jo nyt talouskasvuna. Suomelle vuosien 2008-2009 lama maksoi Kiviniemen mukaan 40 miljardia euroa, eikä maalla ole toistamiseen varaa samaan.

Kiviniemi painotti, ettei millekään maalle olla syytämässä helppoa rahaa. Kuten Irlanti ja Kreikka, myös Portugali joutuu kovalle hevoskuurille.

Pitkään keskustelussa pyöri myös uhka Espanjan päätymisestä samaan jamaan. Kiviniemen mukaan pelko ei enää ole yhtä akuutti, sillä Espanja on tehnyt omin päin vastaavia rakennemuutoksia, joita Portugalilta nyt odotetaan. Esimerkiksi eläkeikää ja palkkaratkaisuja on rukattu.

-Espanja on laittanut itse talouttaan kuntoon. Sitä jokaisen EU-maan pitäisi tehdä, Kiviniemi sanoi.


Portugali dominoi vaalikeskustelua

Lauantaina kokoontui Reskalle joukko kokoomuksen ehdokkaita tekemään vaalityötä. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) uskoi Portugali-kysymyksen nostavan äänestysaktiivisuutta, asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) taas epäili kriisin merkitystä vaaleille.

-Ne, joita kriisimaiden auttaminen ärsyttää, siirtyivät persujen riveihin jo Irlannin ja Kreikan tilanteiden aikana, Vapaavuori uskoi.

Silti hänestä on ikävää, että yksi yksittäinen aihe dominoi nyt vaalikeskustelua muiden aiheiden kustannuksella. Hän ei usko, että tukipaketit ovat minkään vastuullisen puolueen este hallitukseen lähtemiselle.

-Kyllä siinä kelkka kääntyy, hän toteaa. (HäSa)

Menot