Uutiset

Portugali-sopu syntyi kalkkiviivoilla

Kevään eduskuntavaaleista on pian kulunut jo neljä viikkoa, mutta uudesta hallituksesta ei kenelläkään ole varmaa käsitystä. Tahtoa ei toki puutu, mutta yhteistä ymmärrystä sitäkin enemmän. Hallituksen muodostajan, suurimman eduskuntapuolueen kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen silmissä siintää edelleen kolmen suurimman puolueen hallitus. Jo runsas viikko sitten näytti siltä, että hallitus rakentuu kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten varaan.

Kataisen ykköshallitus olisi saattanut jo syntyä, ellei lujana kantona kaskessa olisi päätöstä kestämättömiin talousvaikeuksiin ajautuneen Portugalin tukeminen. Vajaa viikko sitten varsinaisten hallitusneuvottelun aloittamiseen otettiin viikon lisäaika. Sen kestäessä kolmen tulevan hallituskumppanin oli tarkoitus hieroa sopu Portugalista.

Sopu syntyikin eilisen päivän aikana, mutta vain sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen kesken. Perussuomalaiset niittasivat ehdottoman kielteisen suhtautumisensa käsillä oleviin, mutta myös tuleviin kriisimaiden pelastusoperaatioihin.

Tiistaina sosiaalidemokraatit luettelemista reunaehdoista syntyi sopu, joka siloitti demarien tien Portugalin tuen kannattajiksi. Puolue toisti näkemyksiään sijoittajien vastuusta ja tuettavilta mailta vaadittavista vakuuksista ja muista tuen ehdoista.

Eduskunnan suuren valiokunnan on määrä linjata Suomen kanta Portugaliin huomenna. Keskustan tiistainen lupaus tuesta tukipaketille helpotti Kataisen ahdistusta. Kun vihreiden kanta riippuu sosiaalidemokraattien päätöksistä, Suomen tuki Portugalille on monien mutkien jälkeen sittenkin luvassa.

Kun perussuomalaiset ovat Portugalin auttamista vastaan, eikä heidän linjansa löysty, se vaikeuttaa puolueen mahdollisuuksia päästä hallitukseen. Nähtäväksi jää, katkeaako perussuomalaisten hallitustie jo ennen kuin se on edes alkanut. Puolue ei voi saada koko nelivuotiskaudeksi erivapauksia hallituksen EU-linjauksista. Yhdelläkään vakavasti otettavalla hallituspuolueella ei voi olla etuoikeuksia napsia kakusta vain mansikoita. Hallitusvastuuseen kuuluu työstää myös vastenmielisiä päätöksiä.

Toistaiseksi on ennenaikaista puhua hallitusneuvottelujen umpikujasta, mutta sekään ei enää ole kaukana. Hallitustunnustelija Katainen kertoo loppuviikolla, keiden kanssa hän aikoo jatkaa neuvotteluja.

Ahtaimmassa raossa ovat vaalien suurvoittaja perussuomalaiset. Juuri heihin kansalaiset luottivat eniten halutessaan yhteiskunnallisia muutoksia ja vaihtoehtoja suomalaiseen politiikkaan. Perussuomalaisten voitonhuuma on joka tapauksessa haihtumassa. Lähipäivinä ratkeaa, asettuuko puolue lupauksistaan tinkien hallitusvastuuseen, vai jääkö se opposition sivuraiteelle jatkamaan kevyttä huulenheittoa.

Enemmistöhallitus voidaan koota ilman perussuomalaisiakin. Jos näin käy, kysymys ei ole ex-pääministeri Paavo Lipposen (sd.) vaatimuksesta eristää äärioikeisto yhteiskunnallisesta päätöksenteosta, vaan siitä, että perussuomalaiset maalasivat itse itsensä nurkkaan.

Päivän lehti

20.1.2020