Uutiset

Porukan seniori oppi monologinsa ensimmäisenä

Kalevi Niemimaan kuulo reistailee, mutta 84-vuotias hauholainen nauraa sen olevan vain hyvä asia.

– Se on tavattoman suuri etu, kun on valikoiva kuulo. Olisihan minulla kuulokojeita, mutta ne vain kaikuvat korvissa. Parempi olla ilman.

Huono kuulo ei näy Niemimaan lavaesiintymisessä millään lailla. Kasvot vääntyvät tuskasta ja kädet pauhaavat, kun Niemimaa eläytyy katkeroituneeseen roolihahmoonsa. Kuiskaajaa ei tarvita, sillä Niemimaa oli Hauhon Rouwasväen näyttelijöistä ensimmäinen, joka oppi monologinsa muutamalla vilkaisulla. Eikä hän kuiskaajaa kuulisikaan.

– Muisti ei ole koskaan tehnyt minulle tepposia. Varmaan siksi, että muisti oli niin tärkeä osa työtäni ammattikoulun opettajana Kurikassa. Eihän oppilaille luettu kirjasta.

Hauhotalolla esitettävä Spoon River Antologia on yhdysvaltalaisen Edgar Lee Mastersin vuonna 1915 kirjoittama sarja vainajien puheita hautakirjoitusten takaa. Niemimaa esittää Nicholas Bindlen ja Franklin Jonesin monologit.

– Nicholas Bindle on pirun vihainen, kun sitä kohdeltiin niin väärin. Franklin Jones olisi halunnut elää vielä vuoden, jotta olisi saanut lentokoneensa valmiiksi ja tullut rikkaaksi ja kuuluisaksi, Niemimaa kertoo.

Mukava tapa tappaa aikaa

Jyväskylän maalaiskunnassa syntynyt ja eläkepäivillään hauholaistunut seniorinäyttelijä on ollut kymmenisen vuotta mukana harrastajateatteritoiminnassa.

Hän ei astu pois lavalta Spoon Riverin jälkeenkään, sillä kesällä Niemimaasta tulee Vekkulan vaari Niskavuori-näyttämön Hilman päiviin.

– Se on sellainen vaari, joka ei kuule eikä näe, vaan puhuu vain omia asioitaan, Niemimaa naurahtaa ja arvelee roolihahmossa olevan hitusen häntä itseään.

Näytteleminen on vanhalle herralle mieluisin vaihtoehto viettää eläkepäiviä. Hän ei omien sanojensa mukaan edes pystyisi jäämään toimettomaksi, kun on koko ikänsä tehnyt töitä.

Sitä paitsi näytelmäharjoitukset lohkaisevat sopivasti muuten niin pitkältä tuntuvaa aikaa. Kesänäytelmään valmistautuminen ei ole mikään muutaman viikon urakka, vaan harjoitukset alkavat jo tammikuussa.

Niemimaa ei osaa sanoa, minkä roolin haluaisi ehdottomasti esittää. Ei hän ole koskaan mitään tunnettua roolia havitellutkaan, koska pitää enemmän kansannäytelmistä. Kaikista antoisimpana ja haastavimpana roolityönään Niemimaa pitää vanhan miehen roolia Anton Tsehovin Riemujuhlassa.

– Taisit Kalevi tykätä siitä siksi, että sait sanoa minua vanhaksi naakaksi, pitkäaikainen näyttelijäkollega Leni Lustre-Pere kiusoittelee.

– Ja sinä vastasit minulle, ettei haukkuva koira pure, Niemimaa virnistää.

Hauhon Rouwasväenyhdistys esittää Spoon River Antologian huhtikuun 12, 13 ja 15. päivä Hauhotalossa.

Päivän lehti

26.5.2020