fbpx
Uutiset

Porvareiden matematiikkaa

Markku Peltonen

Mikä porvareille on tullut? Kevätaurinko lämmittää kokoomuksen ja keskustan suhteita ja nyt puolueet suunnittelevat vallan yhteistyötä presidentinvaalin toisella kierroksella.

Ei aurinko, eikä mikään muukaan, ikikaunaa sulata.

Presidentinvaalien yhteistyökaavailuissa on kyse matematiikasta ja porvareiden halusta ottaa riskejä. Keskusta ja kokoomus laskevat, aivan oikein, että yhteistyöllä porvarillinen Suomi voi saada porvarillisen presidentin.

Esiripun takaa löytyy muutakin kuin matematiikkaa.

Porvarivirityksellä ei ole pohjaa, jos keskustalla ja kokoomuksella ei ole tarjota ehdokkaiksi täsmälleen oikeita henkilöitä.

Keskusta tarvitsee presidenttiehdokkaaksi Matti Vanhasta, kokoomus Sauli Niinistöä.

Millä ehdokkaalla keskusta pärjäisi, jos ehdokas ei olisi Vanhanen? Entä kokoomus, jos presidentiksi ei rynnisi Niinistö? Vanhasen ja Niinistön takaa löytyy tilaa, jota voi kutsua totuutta kovin paljon vääristelemättä tyhjyydeksi.

Kaksikosta kumpikaan ei voi enää tässä vaiheessa kieltäytyä ehdokkuudesta. Vanhasen ja Niinistön ehdokkuus on enää virallista vahvistusta vailla.

Matematiikka pelaa porvariyhteistyössä toisellakin tasolla. Niinistö ja Vanhanen ovat niin tasavertaisia ehdokkaita, että keskusta ja kokoomus voivat uskoa oman ehdokkaansa voittoon. Asian sanoi äänen kokoomuksen puolesta Ville Itälä, jonka mukaan Niinistö voittaa Vanhasen vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Keskusta luottaa tietysti Vanhaseen.

Riski on, jos ei pieni, niin ainakin siedettävä, siksi kaksi porvaripuoluetta liputtaa yhteistyön puolesta.

Riski voi lopulta kuitenkin olla arvioitua suurempi. Keskustan ja kokoomuksen tähtäimessä ovat vain presidentinvaalit, silti vaalituloksella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Tästäkin presidentinvaaleissa on enemmän tai vähemmän kyse: kumpi on tulevaisuuden johtava porvaripuolue, keskusta vai kokoomus? Mikäli Vanhasen tai Niinistön vaalitaistelu päättyy mahalaskuun, seurauksia ei summata vain vaalien jälkeisenä päivänä.

Alkuunkaan kirkossa ei ole kuulutettu, että kokoomuksen ja keskustan rivit pysyvät yhteistyössä koossa. Keskustan kansanedustaja Markku Laukkanen ehti jo korostamaan, että keskustalaisten on vaikea hyväksyä Niinistöä.

Kokoomuksen stadilaisen kansanedustajan on sujuvaa varmistaa paikkansa yhteistyökuviossa. Siihen ei tarvita kuin tokaisu, ettei hesalainen porvari äänestä maalaisliittolaista, ei edes Nurmijärvellä asuvaa Vanhasta.

Porvariyhteistyö viimeistään ratkaisi Tarja Halosen jatkosuunnitelmat. Tarja Halonen on jo presidenttiehdokas. Perusteita ei syvältä tarvitse kaivaa.

Vakaumuksellinen sosiaalidemokraatti ei jätä puoluettaan pulaan. Halonen on vahvan aatteen demari. Halosella ei ole vaihtoehtoa: presidentiksi nousee porvari, Vanhanen tai Niinistö, jos hän ei suostu ehdokkaaksi. Tämän ymmärtää sokea Reettakin.

Tarja Halonen on jo presidenttiehdokas.

Menot