Uutiset

Porvareilta tuskin löytyy Halosen voittajaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan on täysin mahdotonta, että kokoomus lähtisi presidentti Tarja Halosen tukijaksi. Kun porvariyhteistyökin on poissa laskuista, kokoomus on asettamassa oman ehdokkaan vuoden 2006 presidentinvaaleihin.

Uutispäivä Demarin maanantainumerossa puheenjohtaja Kataisella ei tosin ole kuin yksi varma tieto kokoomuksen ehdokkaasta. Se ei ainakaan ole Jyrki Katainen.

Presidenttipeliä on viritelty jo tovi, mutta täyteen paloon se ei ole vielä noussut. Ei ole tarpeenkaan, sillä aikaa on vielä jäljellä.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on omien sanojensa mukaan päätöksensä jatkokaudelle pyrkimisestä jo tehnyt, mutta ei ole sitä vielä ääneen sanonut. Hän lupasi kertoa ratkaisunsa kunnallisvaalien jälkeen. Niistä on kulunut jo aikaa, mutta Mäntyniemen suunnalta ei odotettua uutista ole vielä tullut.

Yllättävän pitkään kestäneen vaitonaisuuden on tulkittu merkitsevän sitä, että Halonen on valmis toiselle kaudelle. Ellei hän suostuisi, hän jättäisi entisen puolueensa SDP:n tuuliajolle, sillä tuskinpa puolueessa on edes vaivauduttu miettimään vaihtoehtoa Halosen kieltäytymisen varalle.

Vuoden 2000 presidentinvaalien jälkeen, kun keskustan ehdokas Esko Aho oli kärsinyt niukan tappion, puheet porvaripuolueiden yhteisestä presidenttiehdokkaasta elivät hetken. Jälkikäteen nuo epäviralliset yhteistyön avausyritykset voidaankin tulkita tappion aiheuttamaksi surutyöksi, jolla lievitettiin sekä keskustan että kokoomuslaisten Ahon kannattajien mielipahaa.

Puolueet tekevät viralliset päätökset presidenttiehdokkaastaan ensi vuonna. Keskustan ehdokas on pääministeri ja puolueen puheenjohtaja Matti Vanhanen. Hän lähtee mukaan velvollisuudentunnosta, mutta tuskin kuvittelee voittavansa Halosen. Keskustajohtajana Vanhanen sai uransa ensimmäisen kolauksen, vakavan tulosvaroituksen, puolueensa kunnallisvaalitappiosta. Poliittinen suosio ei ole itsestään selvää eikä pysyvää.

Suurilla puolueilla ei ole varaa olla asettamatta omaa ehdokastaan, kysymys on niiden uskottavuudesta, mutta myös demokratiasta. Keskusta sen enempää kuin kokoomuskaan eivät puolueina voi ottaa kantaa kilpailijoiden ehdokkaiden puolesta, se merkitsisi kasvojen menetystä. Toisekseen äänestäjiä on hyvin vaikea ellei mahdotonta ohjailla.

Niinpä seuraavissa presidentinvaaleista on tulossa ainakin muodollisesti jännittävät. Tarja Halosen asemaa porvaripuolueet tuskin pystyvät horjuttamaan, hän nauttii poikkeuksellisen suurta kansansuosiota.

Runsaan vuoden kuluttua jännitetäänkin lähinnä sitä, selvitäänkö yhdellä äänestyskierroksella ja ehkä sitäkin, tuleeko kakkoseksi keskustan vai kokoomuksen ehdokas.

Asetelmat seuraaviin presidentinvaaleihin ovat hahmottumassa. Puheenjohtaja Jyrki Kataisella on edessään melkoinen työ hankkia kokoomukselle hyvä ja uskottava ehdokas. Kotirataottelu on vielä käymättä.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic