Uutiset

Porvarihallitus on mahdollinen

Radiouutisten Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan sosiaalidemokraattien kannatus on jumiutunut talvisiin lukemiin, 25,2 prosenttiin. Sen sijaan keskusta on kirinyt takaisin demareiden kantaan 24,3 prosentilla ja kokoomus on kestävästi päässyt yli 20 prosentin. Huhtikuussa puoluetta ilmoitti kannattavansa 21,5 prosenttia äänestäjistä.

Yksi pääsky ei tosin vielä kesää tee eikä yhdestä mielipidemittauksesta kannata vetää kovin syvälle käyviä johtopäätöksiä.

Huhtikuun mielipidemittaus toistaa kuitenkin sen, että demarien suosiolle on tullut tietynlainen katto vastaan. Yli 25 prosentin kannatus ei missään nimessä ole huono, mutta sen kasvattaminen tuntuu olevan työlästä. Presidentinvaalien jälkeinen ”Halos-lisä” näyttää huvenneen.

Keskustalle rankan imagotappion tuoneet presidenvaalit nakersivat päähallituspuolueen suosiota, mutta nyt äänestäjien usko näyttää palanneen. Keskusta hengittää demareiden niskaan ja kisaa maan suurimman puolueen, tässä tapauksessa tosin vain gallupkuninkaan tittelistä tosissaan.

Kokoomus sai tuulta purjeisiinsa pankinjohtaja Sauli Niinistön hyvin sujuneen presidentinvaalikampanjan myötä. Osa hänen äänestäjistään on saattanut jäädä puolueen kestokannattajaksi, mikä näkyy nyt kannatusmittauksessa. Puheenjohtaja Jyrki Katainen on lunastanut paikkansa johtavan oppositiopuolueen johdossa ja hänen vakuuttava esiintymisensä on luonut uskoa puolueeseen.

Vasemmistoliitto on juuttunut vihreiden vanaveteen. Puheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksen lähtö ovet paukkuen suisti puolueen johtajakriisiin. Se päättyy alkukesästä kansanedustaja Martti Korhosen valintaan vasemmistoliiton johtoon. Hän pysäyttänee joukkopaon sosiaalidemokraatteihin, mutta tuskin imuroi uusia tukijoita puolueelleen.

Vihreiden tilanne vapun mellakoiden jälkeen on hyvin mielenkiintoinen. Puolue on selvästi sanoutunut irti Helsingissä riehunnaksi päätyneestä mielenosoituksesta, jonka järjestäjinä oli moni vihreiden riveissä kulkenut aktivisti. Jos mellakointi syystä tai syyttä pannaan vihreiden tiliin, se ei lupaa suurvoittoa ensi kevään eduskuntavaaleissa. Kansalaiset eivät hyväksy nähdyn kaltaisia menetelmiä viedä eteenpäin yhteiskunnallisia vaatimuksia.

Keskustan ja kokoomuksen vahvistunut suosio ja yhteistyö viime talven presidentinvaaleissa luovat mahdollisuuden eduskuntavaalien jälkeiselle porvarihallitukselle.

Vaihtoehto on kiusallinen erityisesti niille sosiaalidemokraateille, jotka ovat kuvitelleet demarien automaattisesti pääsevän valitsemaan hallituskumppaninsa. Jos porvaripuolueiden yhteistyö osoittautuu kestäväksi, niiden on sangen helppoa muodostaa enemmistöhallitus.

Ruotsalaista kansanpuoluetta ja kristillisdemokraatteja ei ole kovin työlästä houkutella sellaiseen hallitukseen, josta vasemmistopuolueet puuttuvat tyystin.

Mainos