fbpx
Uutiset

Posetiivit ovat kuin liikkuvia museoita

Posetiivarit alkavat olla harvinainen näky kaupunkikuvassa, mutta tämä viikonloppu on poikkeus. Kansainväliset Posetiivifestivaalit järjestetään Hämeenlinnassa nyt kolmatta kertaa.

– Ideana on, että kaikki voivat nauttia musiikista, jopa ilmaiseksi. Posetiivimusiikki on iloista ja helppoa kuunneltavaa, kommentoi virolainen posetiivari Risto Lehiste.

Hänen mukaansa mikä vain musiikki taipuu posetiivissa soitettavaksi. Perjantain avajaiskonsertissa Lehiste lauloi Saarenmaan valssin suomeksi ja virolainen Ott Valk säesti esitystä pyörittämällä käsin koristeltua posetiivia.

Lehisteen mielestä on hienoa, että vanha posetiivariperinne on alkanut kiinnostaa myös nuoria sukupolvia.

– Posetiivi on kuin liikkuva museo kadulla. Näillä festivaaleilla vanhin posetiivi on 123 vuotta vanha.

Virolaiset Mari Mae ja Birgit Lodi ovat vasta opetelleet posetiivin soittamista.

– Soittaminen on helppoa, mutta kammen veivaaminen vaatii hyvää hauista, Lodi naurahtaa.

Myös oikeassa tempossa pysyminen vaatii harjoittelua.

– Posetiivin sisällä on rulla, jossa on reikiä. Sävel syntyy, kun reiät vuoroin peittävät ja avaavat urkupillejä, Mae selittää.

Kirkkokonsertti kruunaa lauantain

Vaikka posetiiveilla saa helposti aikaan iloisen karnevaalitunnelman, voi niillä soittaa myös hartaita lauluja.

Festivaalin tiedottaja Markku Karvonen kehottaakin ihmisiä tulemaan lauantaina Hämeenlinnan kirkkoon kuuntelemaan posetiivareiden kirkkokonserttia.

Hän kertoo, että aikoinaan köyhissä seurakunnissa posetiivi oli kirkon pääsoitin. Posetiivi saa äänensä pienistä urkupilleistä ja sitä käytettiin, jos ei ollut varaa ostaa kirkkoon oikeita urkuja.

– Kirkkokonsertteja on järjestetty posetiivifestivaaleilla ennenkin ja moni niihin tullut on yllättynyt täysin. Posetiiveihin on tehty paljon kauniita ja rauhallisia kappaleita.

Hartaasta tunnelmasta saatiin esimakua jo perjantaina, kun Hämeenlinnan torilla kaikui vuoroin Maamme laulu ja Sibeliuksen säveltämä Finlandia-hymni.

Hattu ja apina kuuluvat asiaan

Lähes kaikkien festivaalilla esittäytyvien posetiivinsoittajien asuun kuuluu hattu. Silinteri näytti perjantain avajaiskonsertin perusteella olevan suosituin päähine.

Hatunnostolla on helppo kiittää ohikulkevaa kuuntelijaa, jos tämä heittää soittajalle kolikon. Hattu voi myös toimia tippikippona.

Toinen posetiiveihin tiiviisti liitettävä asia ovat pienet apina ja marakatit. Näillä festivaaleilla apinoita on vain pehmolelujen muodossa. Ne istuvat posetiivien päällä ja ovat omistajiensa ylpeydenaiheita.

– Ennen vanhaan posetiivarin lemmikkiapinat ottivat kolikkokupin ja kiersivät sen kanssa yleisössä, Lehiste tietää.

Posetiivarit ylläpitävät myös käsityöperinnettä, sillä monet ovat rakentaneet posetiivinsa tai ommelleet esiintymisasunsa itse.

Menot