Uutiset

Possentien taloyhtiö hävisi oikeusjuttunsa kaupunkia vastaan

Asunto-osakeyhtiö Hämeenlinnan Possentie 1 hävisi Hämeenlinnan kaupunkia vastaan nostamansa vahingonkorvausjutun Hämeenlinnan käräjäoikeudessa. Saatavat ovat lain mukaan vanhentuneet, joten koko juttu kuivui kokoon.

Yhtiö vaati kaupungilta korvauksia tontin rakennusoikeuden pienentämisestä aiheutuneesta menetyksestä sekä perimättömistä yhtiövastikkeista.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan taloyhtiön väite yhtiövastikkeiden perimättä jättämisestä seuranneesta laittomasta voitonjaosta koskee vuoden 2001 päättynyttä tilikautta. Väitetty saatava on vanhentunut vuoden 2006 lopussa.

Yhtiön väittämä rakennusoikeudesta luopumisesta johtuva laiton voitonjako koskee tilikautta 2002 ja on vanhentunut vuoden 2006 lopussa.

Taloyhtiö määrättiin maksamaan kaupungin oikeudenkäyntikulut noin 6 500 euroa. Tuomiosta saa valittaa Turun hovioikeuteen.

Talon suojelu vei rakennusoikeuden

Taloyhtiön kanteen mukaan yhtiön tontin rakennusoikeutta pienennettiin kaavoitussopimuksella niin, että yhtiö menetti merkittävimmän omaisuutensa. Kaavoitussopimus tehtiin vuonna 2002, jolloin kaupunki omisti tontin ja rakennuksen. Talossa toimi aikaisemmin matkustajakoti Vanaja.

Myöhemmin kaupunki myi kiinteistön urakoitsijalle, joka muutti talon asunnoiksi.

Rakennusoikeuden pienentäminen johtui siitä, että talo oli määrätty suojeltavaksi. Vanhan kaavan mukaan tontille olisi voinut rakentaa noin 2600 neliön asuin-, liike- ja toimistorakennuksen. Kun suojeltua rakennusta ei voi purkaa, rakennusoikeuttakaan ei olisi voinut käyttää.

Ennen kuin asuntoyhtiö nosti kanteen kaupunkia vastaan, yhtiö ja kaupunki olivat samalla puolella korvauskiistassa talon asunnoiksi muuttanutta yrittäjää vastaan. Yrittäjä saneerasi kelvottomasti taloyhtiön julkisivun, minkä vuoksi taloyhtiölle syntyi suuria kuluja. Taloyhtiön mielestä kaupungin rakennusvalvonta oli hutiloinut julkisivuremontin valvomisessa.

Kaupunki ja taloyhtiö olivat sopineet jakavansa urakoitsijaa vastaan käytävän oikeudenkäynnin kulut puoliksi. Kun taloyhtiö alkoi käydä oikeutta kaupunkia vastaan, kaupunki vetäytyi kulujenjakosopimuksesta. (HäSa)