fbpx
Uutiset

Postialan lukon avain palautui Postille ja valtio-omistajalle – ratkaisu ehkä lähellä

Postin kiistan ratkaisu on taas lähtöpisteessä. Muille sitä on enää turha yrittää sysätä, vaikka yritys on ollut kova.
Postilakon tukilakot pysäyttivät maanantaina Suomen lipun alla kulkevan matkustajalaivaliikenteen. Kuvassa on Viking Linen laiva Turun satamassa. Kuva: Riitta Salmi
Postilakon tukilakot pysäyttivät maanantaina Suomen lipun alla kulkevan matkustajalaivaliikenteen. Kuvassa on Viking Linen laiva Turun satamassa. Kuva: Riitta Salmi

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on lakossa ainakin jouluun asti, jos kiistaa pakettilajittelijoista ei saada ratkaistua ennen sitä.

PAU ei peräänny kannastaan, että Postin on peruttava pakettilajittelijoiden siirto Posti Palvelut -tytäryhtiöön tai ainakin siirron vaikutus lajittelijoiden palkkaan.

Tilanne on ollut umpisolmussa, jota eivät ole onnistuneet ratkaisemaan valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala, valtion omistajaohjaus tai neljän työmarkkinaviisaan epävirallinen työryhmä.

Lehdet: Ratkaisu lähestyy

Ilta-Sanomien tietojen mukaan ratkaisu lähenee, sillä PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta ovat päässeet sopuun monista yksityiskohdista. Iltalehden mukaan Posti on taipumassa PAU:n vaatimuksiin. Ratkaisua odotetaan tänään maanantaina tai huomenna tiistaina.

Medialiittoa on turha syyttää siitä, ettei sille sunnuntaina sopinut muiden neuvottelema sopimusesitys. Medialiiton kanta oli neuvottelijoiden tiedossa. Sopimuksella olisi puututtu työnantajaliiton oikeuteen valita itse neuvottelukumppaninsa. Tällaista pakkovaltaa ei sentään Suomen hallituksellakaan ole.

Jäljelle jää oikeastaan kaksi vaihtoehtoa, jolla sopu syntyy varmasti ja heti. Helpointa on, että Posti peruu 700 pakettilajittelijan siirron ja palauttaa heidät emoyhtiöön.

Toinen vaihtoehto on sopia ratkaisusta, jolla pakettilajittelijoiden palkka ja työehdot taataan entiselleen niin, että pakettilajittelijat pysyvät Posti Palveluissa, mutta eivät neuvottele Medialiiton kanssa työehtosopimuksiaan eivätkä kuulu Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

Kuuma työmarkkinakierros jatkuu

Lakkojen lopettaminen on myös poliittisen johdon intressi, mihin viittaa pääministeri Antti Rinteen (sd.) osallistuminen Posti-kiistan ratkaisuun ainakin lausunnoilla.

Luvassa nimittäin on erittäin kuuma työehtosopimusneuvottelukierros, jossa postialan lakot ja tukilakot ovat vasta alkusoittoa.

Seuraavaksi sakkaa vienti, kun Teollisuusliitto ja sen 35 000 työntekijää menee lakkoon kolmeksi päiväksi 9.–11. joulukuuta, jos sitä ennen ei saada ratkaistua Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuskiistaa.

Teollisuusliitto haluaa ja näyttää pääsevän eroon kiky-tunneista, mikä voi saada muutkin liitot vaatimaan samaa. Lisäksi liitto haluaa mittavat palkankorotukset. Teknologiateollisuus taas pyrkii maltillisen palkkaratkaisuun. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala tapaa liitot perjantaina neuvotteluissa, jotka näyttävät suuntaa koko työmarkkinakierrokselle.

Menot