fbpx
Uutiset

Laajeneeko lakko? Muut liitot päättävät postialan iltapäivällä alkavien neuvottelujen perusteella tukitoimistaan

Postin työehtosopimusriidan osapuolet PAU ja Palta jatkavat neuvottelujaan valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona kello 13. Samaan aikaan postilakko jatkuu jo kolmatta päivää. Ensimmäiset ammattiliitot ovat jo ilmoittaneet tukitoimistaan.
PAU:n pääluottamusmies Jyrki Sutinen on maanantaista asti ollut postilakossa Lapissa. Kuva: Hiltunen, Vesa-Pekka
PAU:n pääluottamusmies Jyrki Sutinen on maanantaista asti ollut postilakossa Lapissa. Kuva: Hiltunen, Vesa-Pekka

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta jatkavat keskiviikkoiltapäivällä kello 13 alkaen työehtosopimusneuvotteluja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Edellisen kerran osapuolet ovat neuvotelleet viime viikon torstaina tuloksettomasti.

Postialan lakko alkoi maanantaina kello 6. Lakko koskee postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Ilmailualan unioni IAU tukee PAU:n lakkoa niin, että sen jäsenet eivät osallistu postin käsittelyyn lentoasemilla.

Lakko jatkuu niin kauan, kunnes työehtosopimusneuvotteluista saadaan tulos. PAU ilmoitti sunnuntaina, että lakkoa pidennetään aiotusta kahdesta viikosta neljään viikkoon. Lakko myös laajenisi hieman koskemaan 10 000 työntekijää. Tällä hetkellä lakossa on 9 000 työntekijää.

Useat kuljetusliitot valmiina tukemaan

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Rautatiealan unioni RAU ja Suomen merimies-unioni SMU valmistelevat tukitoimia siltä varalta, että PAU:n lakko pitkittyy.

Liitot tekevät päätöksiä mahdollisista tukitoimista tämän viikon lopulla tai ensi viikolla sen perusteella, kuinka PAU:n ja Paltan keskustelut valtakunnansovittelijan kanssa etenevät.

Lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Raideammattilaiset JHL ovat päättäneet tukea postialan lakkoa ensi viikon tiistaina pysäyttämällä työnteon ratapihoilla ja samalla junien tavaraliikenteen sekä keskiviikkona tavaraliikenteen kaluston huollon. Lakot kestävät päivän ajan kumpikin. Tarkoitus on painostaa Postin valtio-omistajaa.

Menot