fbpx
Uutiset

Postialan umpisolmuun on annettu sovintoesitys, johon osapuolet vastaavat sunnuntaina – Paltan Aarto: "Varsinainen työehtosopimus olisi nopeasti viimeisteltävissä"

Työmarkkinakonkareiden selvitysryhmä ei tiedota työn sisällöstä ennen huomista. Ratkaisua postikiistaan haetaan viikonlopun aikana, koska tukilakot uhkaavat laajentua maanantaina. Työehtosopimuksen sovittelu jatkuu sunnuntaiaamuna.
Perjantaina aloittanut selvitysryhmä työskentelee valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingin Bulevardilla. Ratkaisu pitäisi saada aikaan viikonlopun aikana. Kuva: Joel Maisalmi
Perjantaina aloittanut selvitysryhmä työskentelee valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingin Bulevardilla. Ratkaisu pitäisi saada aikaan viikonlopun aikana. Kuva: Joel Maisalmi

Kiistaan Postin pakettilajittelijoiden asemasta annettiin sovintoesitys lauantaina iltapäivällä. Riidan osapuolten täytyy antaa vastauksensa selvitysryhmän ratkaisuehdotukseen huomiseen sunnuntaihin kello 15 mennessä.

Työnantajia edustavan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoo Lännen Medialle, että sovintoesityksen sisältö on kokonaisuudessaan salainen. Posti ja logistiikka-alan unionin (PAU) puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan osapuolia on kielletty kommentoimasta esityksen sisältöä mitenkään.

Aarto muistuttaa, ettei Palta ole lauantaina annetussa sovitteluesityksessä varsinainen osapuoli. Työehtosopimuksen syntymistä jarruttavassa kiistassa on kyse Postin päätöksestä siirtää pakettilajittelijat tytäryhtiö Posti Palvelut Oy:n palvelukseen ja sen myötä Medialiiton ja Teollisuusliiton solmimaan sopimukseen.

Niemisen mukaan PAU:n kanta on ollut koko ajan ja on edelleen se, että pakettilajittelijoiden työehtoja ei heikennetä.

Ratkaisu tarkoitus löytää viikonloppuna

700 pakettilajittelijan asemaa on puinut viikonlopun aikana työryhmä, joka aloitti työnsä perjantaina. Selvitysryhmässä istuvat työmarkkinakonkarit Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen, Lasse Laatunen ja Ann Selin.

Neuvotteluja käydään valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla, jossa kuultiin lauantaina riidan osapuolia ja valtakunnansovittelijaa.

Työryhmässä istuva Ann Selin viestitti Lännen Medialle, ettei työryhmä tiedota työn sisällöstä mitään vielä lauantaina. Selin ja niin ikään työtyhmään kuuluva Laatunen ovat todenneet, että ratkaisu on tarkoitus löytää viikonlopun aikana.

Sopu työehtosopimukseen nopeasti?

Ratkaisu lajittelijoidenkohtaloon yritetään löytää pikaisesti, jotta postialan työehtosopimus saataisiin neuvoteltua loppuun. Sopimus voi syntyä nopeasti, koska varsinaiset työehtosopimusneuvottelut olivat monilta osilta edenneet pitkälle ennen niiden katkeamista.

Paltan Tuomas Aarton mukaan työehtosopimuksen sovittelua jatketaan sunnuntaiaamuna kello 10 valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.

– Olen omana arvionani esittänyt, että varsinainen työehtosopimus olisi nopeasti viimeisteltävissä, mikäli niihin keskusteluihin päästään. On siellä vielä muutamia asioita, joita täytyy keskustella. Arvioin, että ne olisivat kuitenkin ratkaistavissa, Aarto toteaa.

PAU:n Heidi Niemisen mukaan neuvottelujen etenemistä on vaikea ennustaa.

– Ei tiedä ollenkaan, millä asennolla työnantaja tulee neuvottelupöytään. Tekstit ovat meille kaikille tuttuja, mutta siellä on vielä avoimia kysymyksiä. Ei tämä ole sillä tavalla läpihuutojuttu.

Niemisen mukaan PAU:n hallitus kokoontuu sunnuntaina aamulla kello 9 ennen sovittelua, jolloin käsitellään PAU:n kanta selvitysryhmän esitykseen.

– Päivän aikana kokoonnutaan todennäköisesti uudestaan, kun nähdään, miten neuvottelut etenevät. Sitten katsotaan mahdollisten tulevien työtaistelutoimien osalta tilanne.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala totesi Lännen Medialle torstaina, että sovittelut eivät ole katkenneet, ja PAU:n puolelta on mahdollisuus liikkua, kun lajittelijoiden tilanne on ratkaistu.

Tukilakkojen uhka painaa

Työryhmällä on kova aikataulupaine, sillä maanantaina uhkaa tukilakkojen suma, joka muun muassa lamauttaisi laivaliikennettä ja pääkaupunkiseudun julkista liikennettä. Niinpä ratkaisu lajittelijoiden kohtaloon yritetään löytää nopeasti, jotta postialan työehtosopimus saataisiin neuvoteltua loppuun.

On epäselvää, kuinka nopeasti tukilakot saataisiin purettua, varsinkin jos sovun aikaansaaminen venyisi myöhään sunnuntai-iltaan.

PAU aloitti työnseisauksen Postissa maanantaina 11. marraskuuta, eli lakko on kestänyt pian kaksi viikkoa. Lakon aikana PAU:n jäsenet eivät hoida postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta.

PAU on ilmoittanut laajentavasta työnseisausta joulukuun 8. päivään saakka kuljetus-, toimihenkilö- ja myymälätehtäviin, ellei asiassa synny sopua.

Rinne lupasi työehtoshoppailun kuriin

Postin kiista on nostattanut keskustelun niin sanotusta työehtoshoppailusta, jossa työnantaja pyrkii karsimaan kuluja siirtämällä työntekijöitä halvemman sopimuksen piiriin. Pääministeri Antti Rinne (sd.) puuttui asiaan torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

– Hallitus huolehtii siitä, että tällainen työehtoshoppailu tavalla tai toisella suomalaisesta yhteiskunnasta kitketään, hän totesi.

Rinne tarkensi Lännen Medialle perjantaina, että keinot työehtoshoppailun kitkemiseksi jäävät työryhmien etsittäviksi. Rinne väläytti myös lainsäädäntömuutosten mahdollisuutta.

Menot