fbpx
Kanta-Häme Uutiset

Postikiistan ratkominen jatkuu tänään – Useat tukilakot uhkaavat pysäyttää Postin lähetysten käsittelyn ja kuljetuksen maanantaina

Postiriidan osapuolet yrittävät estää tänään Postin jakelu-, käsittely- ja kuljetuskriisin syvenemisen valtakunnansovittelijan luona Helsingissä.
Kuva: Mauri Ratilainen
Kuva: Mauri Ratilainen

Postikiistan osapuolet jatkavat tänään sunnuntaina neuvottelua valtakunnansovittelijan luona Helsingissä. Neuvottelut alkavat kello 14 ja jatkuvat tarvittaessa myöhään iltaan.

Jos kiistaan ei löydy ratkaisua, postilakko laajenee maanantaina useiden tukilakkojen voimin.

Viimeksi Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta istuivat neuvottelupöydän ääressä perjantaina.

– Osapuolet ovat käyneet päivän aikana neuvotteluja hyvässä hengessä, mutta paljon on vielä työtä tehtävänä, PAU tiedotti perjantain neuvottelujen jälkeen.

Myös Palta kertoi, että neuvotteluissa näkyy valoa tunnelin päässä.

Työtaistelu voi kiristyä maanantaina

Tänään käytävät neuvottelut ratkaisevat, kiristyvätkö työtaistelukeinot Postia vastaan maanantaina. Jos sopua ei synny, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Rautatiealan Unioni RAU ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ovat kertoneet ryhtyvänsä myötätuntolakkoon postilaisten puolesta.

JHL ja RAU ovat kertoneet pysäyttävänsä rautateiden tavaraliikenteen maanantain ja tiistain ajaksi.

AKT puolestaan on uhannut pysäyttää kaikkien Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelyn sekä kuljetuksen viikoksi maanantaista lähtien. Lisäksi tiistaista lähtien AKT on määrännyt lähetysten kuljetuksessa työskentelevää jäsenistöään ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon.

PAU aloitti oman työnseisauksensa viime maanantaina. Lakko on pysäyttänyt laajalti postin käsittelyn, jakelun ja kuljetuksen koko maassa.

Tukilakot syventäisivät postin liikkumiseen ja jakeluun liittyvää kriisiä entisestään.

Lakossa noin 9000 työntekijää

PAU ilmoitti alun perin kahden viikon työnseisauksesta. Nyttemmin liitto uhkaa neljän viikon lakolla, jos sopua ei synny.

Lakossa on tällä hetkellä noin 9 000 Postin työntekijää.

Perjantaina yli 150 kulttuurin, tieteen ja kansalaisliikkeiden vaikuttajaa oli allekirjoittanut vetoomuksen Suomen hallitukselle ja eduskunnalle postilaisten puolesta. Allekirjoittajat

haluavat, että postia kehitetään julkisena palveluna, joka ei kilpaile polkemalla työntekijöidensä palkkoja ja pidentämällä työaikoja.

– Vetoamme maan hallitukseen ja eduskuntaan, jotta postin tehtäväksi määritellään selkeästi julkinen palvelu, jota ei pidä alistaa liikevoiton tavoittelulle, vetoomuksessa esitetään.

Allekirjoittajina on lukuisia oman alansa tunnettuja vaikuttajia kuten elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, rap-artisti Paleface, Tieto-Finlandian voittaja Seppo Aalto ja säveltäjä Kaj Chydenius.

 

Uutinen on päivitetty kauttaaltaan 17.11.2019 klo 9.30

Menot