fbpx
Uutiset

Postin hallintoneuvosto ei voi puuttua palkkakiistaan – Puheenjohtaja Rossi: "Tätä kehitystä olen kritisoinut"

Postin hallintoneuvoston puheenjohtaja Markku Rossi toivoo valtiolta omistajaohjausta Postin palkkakiistassa, mutta hallintoneuvosto ei voi tähän vaikuttaa. Rossin mielestä kansanvaltaisinta osaa päätöksenteosta on heikennetty, kun valtionyhtiöiden hallintoneuvostojen valtaa alettiin vähentää vuosikymmeniä sitten.
Keskustan entinen kansanedustaja Markku Rossi aloitti Postin hallintoneuvoston puheenjohtajana vuodesta 2015. Eläkkeelle hän jää lokakuussa. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Keskustan entinen kansanedustaja Markku Rossi aloitti Postin hallintoneuvoston puheenjohtajana vuodesta 2015. Eläkkeelle hän jää lokakuussa. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Postin palkkakiista ei kuulu Postin hallintoneuvostolle, sanoo puheenjohtaja Markku Rossi.

– Hallintoneuvostolla ei ole käytännössä mitään oikeutta puuttua Postin palkkakysymyksiin tai operatiivisiin toimintoihin. Postin hallitus tekee konkreettiset päätökset yhtiön asioista sekä palkkauksista ja palkkioista.

Hallintoneuvoston tehtävä on valvoa lakien noudattamista yhtiön johtamisessa sekä seurata postitoiminnan kehittymistä. Hallintoneuvosto voi antaa Postin hallitukselle laajakantoisissa asioissa neuvoja, mutta suoraa vaikutusvaltaa sillä ei ole.

– Valtionyhtiön toimintaan voi konkreettisimmin puuttua omistajaohjaus, jonka aika olisi nyt. Viime kädessä ravintoketjun huipulla on omistajaohjauksesta vastaava ministeri, eli Sirpa Paatero (sd.), Rossi kertoo.

– Käytännön työnjakoa ei voi lähteä rikkomaan. Mielipidekysymykset ovat erikseen.

Ennen hallintoneuvostolla oli enemmän valtaa

Pitkän linjan keskustapoliitikko Markku Rossi kertoo, että oikeastaan kaikkien valtionyhtiöiden hallintoneuvostoilta vähennettiin tehtäviä hyvin voimakkaasti 1990-luvulla.

– Silloin valtionyhtiöiden hallintoneuvostojen asema muuttui ratkaisevasti. Ennen myös konkreettiseen päätöksentekoon oli suurempi vaikutus. Tätä kehitystä olen osaltani hieman kritisoinut, koska kansanvaltaisinta osaa päätöksenteosta on koko ajan heikennetty, Rossi sanoo.

Hän on kuitenkin huomannut, että Postin johto seuraa hallintoneuvoston keskusteluja herkällä korvalla.

Rossi olettaa, että Postin noin 700 paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijän siirto Teollisuusliiton jakelua koskevan työehtosopimuksen piiriin liittyy siihen, että vastaavat kilpailijat jakavat lähetyksiä halvemmilla taksoilla.

– Postitoimi on ollut kovassa myllerryksessä viime vuosina. Olemme kilpailutilanteessa, jossa on vähemmän jaettavaa ja todella paljon uusia toimijoita. Posti joutuu kokoa ajan hakemaan, miten se pystyisi toimimaan samoilla ehdoilla kuin kilpailijat tai sitten se saneeraa itsensä pois kilpailusta kokonaan.

“Osingonjako nollille tai tukea jakeluun”

Viime maaliskuussa ennen eduskuntavaaleja Postin hallintoneuvosto oli erittäin huolissaan siitä, miten sanomalehtien jakelu ja postin yleispalvelu voidaan ylläpitää seuraavina vuosina, kun supistuva jakelumäärä rapauttaa viisipäiväisen postinjakelun rahoituspohjan.

Hallintoneuvosto julkaisi aiheesta julkilausuman, jossa se esitti, että seuraavan hallituksen täytyy toimia postipalveluiden ja lehtien jakelun turvaamiseksi pikaisesti.

– Viimeisen neljän vuoden aikana valtio on saanut Postilta osinkoja 150 miljoonaa euroa. Kriittisessä vaiheessa joko osingonjako kääntyy nollille tai pitää löytää tukimuoto, jolla turvataan erityisesti lehtien jakelu haja-asutusalueilla, Rossi sanoo.

Rossin mukaan kevään kannanotto on noteerattu hallituspuolueissa.

– Tässä on edellytetty myös parlamentaarista työskentelyä, koska kyseessä on koko kansan posti. Uskon, että asia nitkahtaa tänä syksynä jollakin tavalla liikkeelle.

Postin nykyisen hallintoneuvoston viimeinen kokous pidetään 5. syyskuuta. Posti Groupin yhtiökokous valitsee uuden hallintoneuvoston, joka kokoustaa marraskuussa.

Menot