fbpx
Uutiset

Omistajaohjausministeri Paateron kujanjuoksu päättyi eroon – Oppositio vaatii myös pääministeri Rinnettä kantamaan vastuunsa

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero eroaa Posti-kohun seurauksena. Pääministeri Antti Rinne kertoi asiasta tiedotustilaisuudessaan perjantaina. Ennen tiedotustilaisuutta kerrottiin, että Paatero jää sairauslomalle.
Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) on antanut monipolvisia selityksiä päivämääristä liittyen Postin liikkeenluovutusasiaan. Kuva: Emilia Kangasluoma
Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) on antanut monipolvisia selityksiä päivämääristä liittyen Postin liikkeenluovutusasiaan. Kuva: Emilia Kangasluoma

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) lähtee hallituksesta. Asiasta ilmoitti pääministeri Antti Rinne (sd.) perjantaina tiedotustilaisuudessa. Vähän ennen tiedotustilaisuutta valtioneuvosto tiedotti, että Paatero jää sairauslomalle 13. joulukuutta saakka. Rinteen mukaan Paatero pyysi eroa itse keskusteltuaan asiasta puhelimitse Rinteen kanssa.

Rinne sanoi, että omistajaohjaus ei ole huomioinut pääministerin ohjeistusta riittävän hyvin Postin pakettilajittelijoiden tapauksessa.
Paatero ei ole kommentoinut asiaa perjantaina.

Rinne arvosteli tiedotustilaisuudessa voimakkaasti myös Postin johtoa ja hallitusta vastoin valtio-omistajan tahtoa toimimisesta ja virheellisen tiedon antamisesta. Hänen mukaansa Postin hallituksen asemaa arvioidaan, mutta ainakaan heti ei ole tulossa toimenpiteitä.

– En ole koskaan keskustellutkaan Postin hallituksen kanssa, minulla ei ole sinne erityisiä välejä, Rinne totesi omasta suhteestaan Postin johtoon.

Postin toimintaan liittyy Rinteen mukaan epäselvyyttä, joka pitää selvittää.

– Se ei kuitenkaan ole pääministerin asia, vaan uuden omistajaohjausministerin asia.

Rinne painotti, että hän on toiminut asiassa puhtaasti sen puolesta, ettei palkkoja ja työehtoja poljeta.

Paateron seuraajan valinnassa edetään pääministerin mukaan normaalisti sdp:n puolue-elinten mukaisesti.

Sekaannusta päivistä

Aiemmin tänään perjantaina Posti Group Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kertoi Postin tiedotteessa, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki. Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä.

Liikkeenluovutusasiasta on Pohjolan mukaan keskusteltu myös suoraan ministeri Paateron ja hänen avustajiensa kanssa. Posti esitteli ministeri Paaterolle ensi kerran liikkeenluovutussuunnitelmia ja taustaperusteluita jo 7. kesäkuuta.

Myös elokuussa, jolloin Postin hallitus teki päätöksen asiasta, keskustelu oli Pohjolan mukaan vilkasta ministerin tai hänen avustajiensa ja yhtiön välillä ennen ja jälkeen päätöksenteon.

Paatero on sen sijaan vakuuttanut esimerkiksi eduskunnassa tällä viikolla, että hän sai tietää Postin aikeista tehdä liikkeenluovutus ja siten siirtää 700 pakettilajittelijaa edullisemman työehtosopimuksen piiriin vasta, kun päätös oli jo tehty.

Paateron esiintymisiä asian ympärillä on arvosteltu epäselvyydestä.

Horjuuko Rinteen tuoli?

Pääministeri Rinne sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, ettei Postin hallitus noudattanut Paateron kieltoa liikkeenluovutukseen. Rinne totesi myös perjantain tiedotustilaisuudessa Postin johdon antaneen virheellistä tietoa asiassa.

Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps.) ja Petteri Orpo (kok.) kyseenalaistavat nyt myös Rinteen aseman.

Halla-aho piti Paateron eroa odotettuna, koska tämä on toiminut Rinteen “kilpenä”. Perussuomalaiset vaatii Halla-ahon mukaan Rinteen eroa.

– Jos Rinne on esittänyt eduskunnalle perätöntä tietoa, hänen on erottava, Halla-aho viestitti Lännen Medialle.

– Nyt näyttää selvältä, että Rinne on tietoisesti yrittänyt johtaa eduskuntaa harhaan. Näin toimiva pääministeri ei ansaitse eduskunnan luottamusta, Orpo tviittasi aamupäivällä.

– Pääministerin pitäisi erota, Orpo toisti eduskunnassa.

Hänen mukaansa ei riitä, että omia virheitä paikataan sillä, että uhrataan yksi ministeri.

Entäs muut hallituspuolueet?

Orpo kyseli myös hallituspuolueiden keskustan ja vihreiden kantojen perään.

Ne käsittelivät tilannetta ryhmäkokouksissaan perjantaina iltapäivällä.

– Keskusta odottaa sdp:n selvitystä, sanoi keskustan ryhmäjohtaja Antti Kurvinen..

Vihreät ovat puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalon mukaan viestineet pääministerin suuntaan, että he haluavat aukottomat tiedot, koska nyt on ollut joitain epäjohdonmukaisuuksia.

Kokoomus on tehnyt Posti-sotkusta ensi viikolle välikysymyksen, jossa ovat mukana myös kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Orpo vetoaa nyt, että myös perussuomalaiset tulisivat välikysymyksen taakse.

 

Muokattu 29.11.2019 klo 10:24

Lisätty juttuun Petteri Orpon kommentit.

Juttuun on lisätty tieto pääministeri Rinteen tiedotustilaisuudesta ja Jussi Halla-ahon kommentit klo 11:19.

Lisätty tieto Sirpa Paateron sairauslomasta klo 12.28. 

Lisätty tieto Paateron erosta klo 12:45.

Lisätty tietoa tiedotustilaisuudesta klo 13:30.

Menot