fbpx
Uutiset

Postin lakko vaikuttaa koko maassa, ja uusi varoitus voi tarkoittaa työtaistelun venymistä entisestään

Lakossa on noin 9 000 työntekijää. Kahden viikon kuluttua määrä voi kasvaa tuhannella, kun mukaan tulisivat myös toimihenkilöt ja myymälätyöntekijät.

Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) lakko vaikeuttaa postinkulkua koko maassa. Aamulla kello 6 alkanut jatkuu sunnuntaihin 24. marraskuuta kello 24 saakka. Lakko koskee noin 9 000:ta työntekijää.

Postin arvion mukaan kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakelu häiriintyy ja viiveet saattavat olla jopa viikkoja. Myös pakettitoimituksissa voi olla useampien päivien viiveitä. XXS-koon paketti kulkee Postin kirjeprosessissa, joten näiden toimituksissa voi olla viikkojen viiveitä.

Posti varoittaa, että myös paperilomakkeella tehtyjen postin ohjausta koskevien toimeksiantojen eli osoitteenmuutoksen, jakelun keskeytyksen ja määräaikaisen edelleenlähetyksen kulku voi viivästyä.

Tukitoimista tulossa päätöksiä

Sanomalehtienvarhaisjakelu ja Postin palvelupisteet toimivat normaalisti. Myös Postin varastopalvelut toimivat työtaisteluista huolimatta ja rahtipalveluissa ei ole odotettavissa Postin mukaan merkittävää viivettä.

PAU on rajannut lakon ulkopuolelle turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt. Kyse on ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muista vastaavista terveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä lähetyksistä.

Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet valmiutensa tukilakkoihin tai muihin tukitoimiin. Lauantaina asiasta ilmoitti Rautatiealan unioni, joka päättää toimistaan myöhemmin tällä viikolla.

Ilmailualan Unionin (IAU) tukitoimet kohdistuisivat toteutuessaan postin käsittelyyn lentoasemilla. Postin arvion mukaan Ruotsista ja Baltiasta saapuvat sekä niihin maihin toimitettavat paketit ja lavalähetykset pyritään jakamaan palvelulupauksien mukaisesti, mutta muutaman päivän viiveet ovat mahdollisia.

Muut EU-alueen paketit todennäköisesti viivästyvät muutamilla päivillä. Suurin osa paketeista Euroopasta ja Eurooppaan toimitetaan maantiekuljetuksilla, joten vaikutus niihin on vähäinen.

Uusi varoitus tuli jo

Sekä PAU että Posti pahoittelevat tiedotteissaan lakkojen aiheuttamaa haittaa asiakkaille.

– Pyrimme palaamaan normaaliin toimitusrytmiin heti lakon loputtua, eli joulupaketit saadaan kyllä näillä näkymin hyvin perille, sanoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja ja kiittää asiakkaita myös kärsivällisyydestä.

Näkymät ovat kuitenkin jo muuttuneet, sillä sunnuntai-iltana PAU ilmoitti jättäneensä uuden lakkovaroituksen.

Jos sopuun ei päästä, jatkuu tänään alkanut lakko heti päätyttyään vielä kahdella viikolla eli joulukuun kahdeksanteen päivään saakka. Uusi varoitus on myös aiempaa laajempi.

Kahden viikon kuluttua alkava työnseisaus koskisi 10 000:ta työntekijää Postin eri yhtiöissä. Tässä olisivat mukana myös ensimmäisen lakon ulkopuolelle jätetyt toimihenkilöt ja myymälätyöntekijät.

Liittojen välisiä neuvotteluja jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona.

Postin neuvottelut

Palvelualojen työnantajat Paltan ja Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n välisiä työehtosopimusneuvotteluita jatkettiin torstaina 7. marraskuuta valtakunnansovittelijan johdolla. Neuvotteluissa ei löytynyt kuitenkaan ratkaisua ja PAU:n ilmoitti aloittavansa lakon maanantaina 11. marraskuuta.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on posti-, viestinvälitys- ja logistiikka-aloilla toimivien noin 26 000 toimihenkilön ja työntekijän ammattiliitto. PAU on Postin suurin työntekijä- ja toimihenkilöjärjestö.

Palta on palveluyritysten ja yhteisöjen edunvalvontajärjestö. Paltan jäseniä ovat noin 2 000 yritystä ja yhteisöä, jotka yhteensä työllistävät Suomessa noin 150 000 henkilöä. Lisäksi Palta vastaa työmarkkinatoiminnasta finanssialalla, joka työllistää noin 40 000 henkilöä.

Menot