Kolumnit Uutiset

Postin on aika seurata aikaansa

Postin työntekijät ovat ihan ansaitusti huolissaan työpaikkojensa puolesta.

Viime ja tällä viikolla postilaiset protestoivat tuoreinta säästöpäätöstä, joka sulkisi valtaosan Postin omista konttoreista ja korvaisi ne asiamiespostein ja pakettiautomaatein.

Sympatiani ovat postilaisten puolella, sillä ihan samaa se on pidellyt täällä printtimedian puolellakin, kun digitalisaatio on vienyt painetun lehden lukijat ja mainostajat verkkoon.

Työpaikkoja on mennyt, kun kuluttajien tottumukset ja vaatimukset ovat muuttuneet. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kuluttaja olisi väärässä. Siihen on vain yritettävä sopeutua, ja se vaatii välillä myös kipeältä tuntuvia toimia.

Posti on menettänyt kuluttajien kirjeet ja kortit sekä yrittäjien laskut internetin kautta toimiville ilmaisille vaihtoehdoille. Tilalle ovat kuitenkin tulleet verkkokaupoista suoraan kuluttajille kulkevat paketit.

Niissä on Postin tulevaisuus, sillä tavaroiden kuljettaminen ei lopu tästä maasta ja maailmasta vielä hetkeen.

Fiksummat rakennuttajat ovat Suomessakin jo alkaneet varustaa uusia asuntoja palvelueteisillä tai -lokeroilla, joihin lähetti voi koska tahansa ovikoodia käyttämällä käydä jättämässä paketin tai ruokakaupasta tilatun kassin pakasteineen.

Varmaa on, että ennen kuin 3D-tulostamisesta joskus tulevaisuudessa toivottavasti tulee arkista toimintaa, lisääntyy koteihin toimitettavien lähetysten määrä räjähdysmäisesti.

Oman lähipostin menettäminen voi tuntua suurelta mullistukselta.

Voin kuitenkin lohduttaa, että ainakin meillä Kaurialassa varsinaisen Postin sulkeminen vuosia sitten ja palveluiden siirtyminen lopulta kioskiin on vain parantanut palvelua.

Nyt Posti on auki myös iltaisin ja viikonloppuisin. Eivätkä Ärrän myyjät – pakettiautomaatista puhumattakaan – yritä pakkomyydä jokaisen noudetun paketin kylkeen suklaalevyä tai Muumikalenteria, kuten varsinaisissa Posteissa tehdään.

Postin on uudistuttava, mutta siihen se ei pysty ilman lakien ja omien käytäntöjensä muuttamista.

Esimerkiksi kirjeiden ja lehtien määrän tippuessa ei niitä ole enää mitään järkeä jakaa koko laajassa maassa joka ikiseen luukkuun viidesti viikossa, kuten laki vaatii.

Pakettien täydellinen pysähtyminen Postin uumeniin koko viikonlopuksi tuntuu myös oudolta. Miksi perjantaina verkosta tilattu tuote ei voisi tulla jo maanantaiksi pakettiautomaattiin?

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic