fbpx
Uutiset

Postinäytelmän juoni sen kuin sakenee – Kumman lähtölaskenta alkoi, omistajaohjausministerin vai Postin hallituksen?

Kiistely siitä, oliko liikkeenluovutuksella omistajan tuki vai ei, sai taas uusia sävyjä, kun Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola sanoi, että liikkeenluovutuksella on ollut omistajaohjauksen tuki.
Postikiista on kaikkea muuta kuin taputeltu, toteaa Anita Simola näkökulmakirjoituksessaan. Kuva: Joel Maisalmi
Postikiista on kaikkea muuta kuin taputeltu, toteaa Anita Simola näkökulmakirjoituksessaan. Kuva: Joel Maisalmi

Ei päivää ilman postia. Vaikka postilaatikosta alkoi jo torstaina tulvia kirjettä ja aikakauslehteä, on postikiista kaikkea muuta kuin valmiiksi taputeltu.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) esitti torstaina eduskunnan kyselytunnilla kovan syytöksen Postin hallitukselle. Rinteen mukaan Postin hallitus jätti noudattamatta omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) vaatimuksia Postin pakettilajittelijoiden osalta.

Rinne kertasi sitä, miten Postin hallitus esitteli Paaterolle Yhdysvaltain matkalla tekemiään päätöksiä 21. elokuuta.

– Postin hallitus oli päättänyt, että 8 100 ihmistä siirretään marraskuun alusta liikkeenluovutuksen perusteella toiseen yritykseen. Edelleen päätös koski 700 pakettilajittelijaa, jotka siirretään toiseen sopimukseen niin ikään marraskuun alussa.

Pääministeri kertoi Paateron todenneen, että tämä ei omistajalle käy.

– Tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta 28. päivä elokuuta ja 700 työntekijää siirrettiin. Se oli vastoin omistajan selkeätä tahtotilaa, Rinne pamautti.

Postin hallituksesta kuulunut ei kuulunut mitään vielä torstaina. Mutta perjantaina aamulla kuului. Postista pamahti postia sähköpostiin.

Posti Group Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola vahvistaa, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki.

Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä.

– Meillä on ollut jatkuva dialogi omistajaohjauksen ja yhtiön välillä, missä myös virkamiehet ovat olleet keskeisessä roolissa.

Pohjola listaa ne tahot, joiden kanssa asiasta on keskusteltu.

– Postin hallituksen puheenjohtajan ensisijainen keskustelukumppani on omistajaohjauksen virkamiehet. Tästä liikkeenluovutusasiasta on keskusteltu myös suoraan Paateron ja hänen avustajiensa kanssa.

No niin, kaksi täysin erilaista näkemystä.

Postijupakkaa on nyt puitu päivätolkulla ja kootut meriselitykset alkavat näyttää entistä oudommilta.

Pääministerin lausunnot ja tämän aamun Postin ulostulo ovat niin ristiriitaisia, että olisikohan jo totuuden aika. Lähtölaskenta on alkanut, mutta kumman, Postin hallituksen vai omistajaohjauksesta vastaavan ministerin?

Rinteen ulostulo oli sen verran täräyttävää, ettei Postin hallitus voi jatkaa, ellei asiaan saada selvyyttä. Jos Postin hallitus joutuu eroamaan, Posti on omituisessa tilanteessa. Sillä ei ole toimivaa hallitusta, eikä päätoimista toimitusjohtajaa. Aika erikoinen tilanne.

Paatero tuntuu pitävän kynsin hampain kiinni ministerisalkustaan pääministerin voimakkaalla tuella. Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että Suomessa on ollut ennenkin liuta kovan onnen omistajaohjauksesta vastaavia ministereitä. Päivän valoon tulleet tapahtumat ovat johtaneet myös ministerin eroon.

Sdp kärvistelee omassa liemessään, ovathan sopan keittäjät olleet kaikki demareita.

Oppositiolle pääministeripuolueen ahdinko on mannaa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ehti jo kommentoida käännettä Twitterissä.

Hänen mukaansa Rinteen puheet olivat jo aiemmin heikolla jäällä, mutta nyt näyttää selvältä, että pääministeri on tietoisesti yrittänyt johtaa harhaan.

– Näin toimiva pääministeri ei ansaitse eduskunnan luottamusta, Orpo tykittää.

Perjantaipäivä tuonee lisävalaistusta siihen, kuka luistelee heikommilla jäillä.

Menot