fbpx
Uutiset Bielsk Podlaski

Potilaat kertovat Valko-Venäjän viranomaisten pahoipitelyistä, sanoo Puolan ja Valko-Venäjän rajalla ihmisiä hoitava lääkäri

Lääkärin mukaan ihmisiä on houkuteltu Eurooppaan lupauksilla siitä, että nämä pääsisivät Valko-Venäjältä suoraan Saksaan.
Puolalaiskaupungin Bielsk Podlaskin kurditaustainen ylilääkäri Arsalan Azzadin kertoi Puolan ja Valko-Venäjän rajan tilanteesta lääkärin silmin suomalaistoimittajalle. Kesken haastattelun Azzadin joutuu käymään tarkistamassa sairaalaa täyttävien koronapotilaiden sydänfilmejä. Kuva: Jussi Nukari
Puolalaiskaupungin Bielsk Podlaskin kurditaustainen ylilääkäri Arsalan Azzadin kertoi Puolan ja Valko-Venäjän rajan tilanteesta lääkärin silmin suomalaistoimittajalle. Kesken haastattelun Azzadin joutuu käymään tarkistamassa sairaalaa täyttävien koronapotilaiden sydänfilmejä. Kuva: Jussi Nukari

Piskuisen puolalaiskaupungin Bielsk Podlaskin lääkärin Arsalan Azzaddinin viime päivät ovat olleet hänen uransa vaikeimpia.

Hänen johtamaansa sairaalaan on viime päivinä tuotu hoidettavaksi Valko-Venäjän ja Puolan rajan ylittäneitä ihmisiä, jotka ovat löytyneet huonossa kunnossa metsästä.

Azzaddin kertoi sunnuntaina STT:lle, tällaisia potilaita on tullut viime päivien aikana neljästä kuuteen päivässä. Joukossa on ollut niin miehiä, naisia kuin lapsia.

– Osa on kärsinyt nestehukasta, osa kylmettymisestä. Osa on murtanut luitaan, osan kehossa on ollut pahoinpitelyn jälkiä. He ovat kertoneet joutuneensa Valko-Venäjän viranomaisten pahoinpitelemiksi, Azzaddin sanoi.

“Osa on kärsinyt nestehukasta, osa kylmettymisestä. Osa on murtanut luitaan, osan kehossa on ollut pahoinpitelyn jälkiä. He ovat kertoneet joutuneensa Valko-Venäjän viranomaisten pahoinpitelemiksi.”

Azzaddin kaivaa puhelimensa esiin näyttääkseen valokuvaa eräästä potilaastaan ja tämän mustelmilla olevasta jalasta. Nainen on yksi potilaista, joka on kertonut lääkärille joutuneensa Valko-Venäjän viranomaisten pahoinpitelemäksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ylilääkäri Arsalan Azzadin kertoo viime päivien olleen hänen lääkärinuransa vaikeimmat. KUVA: Jussi Nukari / Lehtikuva Lehtikuva/Jussi Nukari

“He ovat pyytäneet minua tekemään kaikkeni, jotta eivät joutuisi takaisin metsään”

Potilaita hoitava Azzaddin on itse taustaltaan Irakin kurdi, joka on asunut Puolassa jo useita vuosia.

Irakin kurdeja on ollut myös valtaosa Azzaddinin hoitamista potilaista, joiden kanssa lääkäri on kommunikoinut omalla äidinkielellään. Hän kuvaa viime päiviä sairaalassa hyvin raskaiksi, sillä hän on joutunut kertomaan monille peloissa oleville potilailleen, ettei voi auttaa näitä enää sairaalahoidon jälkeen.

– He ovat pyytäneet minua tekemään kaikkeni, jotta he eivät joutuisi palaamaan takaisin metsään.

– Ainoa mitä olen voinut tehdä, on ollut kirjoittaa suositus viranomaisille, ettei potilaita tulisi lähettää takaisin Valko-Venäjän rajalle. Tiedän, että muutama on saanut jäädä Puolaan, mutta valtaosasta en ole kuullut enää. Oletan, että heidät on palautettu Valko-Venäjälle.

Monet potilaista ovat olleet hyvin peloissaan.

– He sanovat, että palauttakaa minut vaikka takaisin Irakiin, kunhan ette lähetä minua takaisin Valko-Venäjälle.

Lääkäri varoittaa kurdien televisiokanavilla huijauksesta

Azzaddin kertoo esiintyneensä kurdinkielisissä medioissa viime päivinä varoittamassa ihmisiä siitä, että katteettomia lupauksia Eurooppaan pääsystä ei tule uskoa.

– Osalle on uskoteltu, että jos he pääsevät Valko-Venäjälle, he pääsevät muutamassa tunnissa Saksaan. Eurooppaan pääsystä he ovat maksaneet 5  000 dollaria, sen jälkeen vielä tuhansia euroja lisää Saksaan pääsystä.

– Valtaosa tulijoista ei ole ollut kiinnostunut jäämään Puolaan, vaan he ovat halunneet jatkaa Saksaan tai Pohjoismaihin, kuten Suomeen, lääkäri lisäsi.

Summa ei ole mikään pikkusumma Irakissa.

–  Monet ovat joutuneet myymään autonsa ja talonsa päästäkseen tänne.

Azzaddin sanoo, että moni tulijoista on matkustanut esimerkiksi paremman tulevaisuuden ja elintason perässä, sillä tulevaisuus vuosikymmeniä väkivaltaisuuksista, talousongelmista ja korruptiosta kärsineessä Irakissa on näyttänyt mahdottomalta.

Hän sanoo pelkäävänsä, että jos ihmisiä luvattaisiin auttaa esimerkiksi Saksaan, se innostaisi Valko-Venäjän itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa orkestroimaan lisää ihmisiä Eurooppaan.

Hän sanoo kuitenkin, että huijauksen uhreiksi joutuneita ihmisiä ei tulisi rangaista, vaan auttaa tai antaa mahdollisuus palata takaisin Irakiin

– Ihmisten palauttaminen Valko-Venäjän rajalle ei ole humaania. STT

Lisätty kainalojutut 14.11. klo 18.55 (Järjestö: Valko-Venäjä yrittää pakottaa rajalla olevia ihmisiä väkivaltaan Puolan rajaviranomaisia vastaan), (Puola otti kiinni kymmeniä rajan ylittäneitä, valmistautuu suurempaan määrään).

Menot