Uutiset

Potilaat osaavat käyttää päivystystä

Riihimäellä terveyskeskuksen päivystykseen hakeutuvien potilaiden määrä on pudonnut alkuvuoden aikana 30-35 prosenttia. Erikoissairaanhoidon potilasmäärä on vähentynyt viidenneksellä.

– Hoitoa tarvitsevat saavat sitä, mutta oikeassa paikassa. Päivystys hoitaa välitöntä apua tarvitsevat ja siitä hyötyvät potilaat, kertoo apulaisylilääkäri Marjo Niskanen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä.

Influenssa-aika kuormittaa parhaillaan terveyskeskuksen päivittäisten akuuttiaikojen lisäksi myös Ryksin tiloissa toimivia perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon päivystysyksiköitä.

Ennen epidemiaa perusterveydenhoidon päivystys on hoitanut päivittäin 30-40 potilasta ja erikoissairaanhoidon 15, mutta influenssa ja liukkaat talvikelit ruuhkauttavat nyt jo molempia.

– Potilaiden tulee varautua ajoittain jonottamaan, Marjo Niskanen toteaa.

Vaikka valtaosa potilaista voi potea tautinsa kotihoidon avulla, influenssa lisää aina riskiryhmien ongelmia. Osa influenssapotilaista tarvitsee lääkäriä ja jopa sairaalahoitoa vaikeiden oireiden vuoksi.


Terveyskeskus kuormittuu

Enää ei pelkän flunssakuumeen ja särkyjen vuoksi kannata lähteä kolkuttelemaan Ryksin sairaalalla toimivan päivystyksen ovea. Sairaslomalappuja ei päivystyksestä saa, vaan ne kirjoittaa terveyskeskuksessa omahoitaja tai lääkäri.

Päivystyksessä sairaanhoitajat punnitsevat jo puhelimessa potilaan tilanteen, neuvovat kotihoito-ohjeet ja odottelemaan seuraavaan aamuun, jolleivät oireet vaadi välitöntä hoitoon hakeutumista.

Yhä useampi potilas hakeutuu suoraan terveyskeskukseen vaivoineen. Akuuttiaikoja päiväaikaan hoitavilla lääkäreillä ja hoitajilla riittää työpaineita varsinkin, kun terveyskeskuksella on viiden lääkärin vaje.

Riihimäen pääterveysasemalla ei hoitajalle tai lääkärille pääsyä jouduta jonottamaan, koska hoitajat jakavat potilaille akuuttiajat.

Yksityiselle yritykselle ulkoistetuilla Hausjärven ja Lopen terveysasemilla akuuttiajoille jonotetaan paikan päällä.


Lääkäriaikoja ostetaan yksityisiltä

Johtajaylilääkäri Pertti Knuth kertoo, ettei akuuttipäivystyksestä selvitä terveyskeskuksessa omalla väellä. Terveyskeskus joutuu ostamaan potilailleen akuuttiaikoja yksityisvastaanotoilta niin Terveystalosta kuin Mehiläiseltä.

-Tällä järjestelyllä selvitään juuri ja juuri päivittäisistä paineista. Kiireettömien vaivojen kanssa lääkäriin joutuu nyt odottelemaan pari viikkoa, Pertti Knuth toteaa.

Terveyskeskuksen lääkäritilanne on parantumassa. Vielä vuoden vaihteessa ilman sijaista olleet kuusi lääkärin virkaa täyttyvät huhtikuuhun mennessä.


Potilasta ei enää juoksuteta

Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikön eli Ryksin yhteyteen tammikuun alussa siirtynyt terveyskeskuksen päivystystoiminta on lähtenyt liikkeelle odotettua paremmin.

-Keskimäärin päivystyksestä joudutaan käännyttämään kotiin tai terveyskeskukseen vain viitisen potilasta päivittäin. Hoidon tarpeen arviointi pelaa puhelimessa, Marjo Niskanen sanoo.

Kun aiemmin terveyskeskuksen päivystyspotilaista kaksi kolmasosaa kävi kello 16 jälkeen, nyt puolet hakeutuu päivystykseen päiväaikaan.

Perusterveydenhuollon päivystys pystyy nyt hoitamaan huomattavasti aiempaa vaativampia tapauksia kuten ruusuja ja laskimoveritulppia, joita ennen ohjattiin erikoissairaanhoidon puolelle.

– Yksi potilas vie enemmän aikaa, mutta toisaalta hänet pystytään hoitamaan yhdessä paikassa. Käytössä on tarvittaessa myös erikoissairaanhoidon osaaminen. Ihmistä ei tarvitse siirrellä, vaikka paperit siirtyvät, Marjo Niskanen toteaa.

Päivystyksessä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteiset, seurantaan varatut vuodepaikat ovat vielä riittäneet kovasta kuormituksesta huolimatta.

Myös parin vuorokauden tarpeisiin varatut akuuttihoidon ja tarkkailun paikat ovat riittäneet toistaiseksi.

Syksyllä päivystyksen järjestelyt muuttuvat jälleen, jos erikoissairaanhoidon päivystys keskitetään keskussairaalan Hämeenlinnan yksikköön. Muutosta valmistellaan parhaillaan. (HäSa)

Mainos