fbpx
Uutiset

Presidentin vallasta syntyi riita

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus astui kriisinhallintalain käsittelyssä miinaan. Eduskunnan perustuslakivaliokunta torjui yllättäen hallituksen lakiesityksen ja totesi, että päätös osallistumisesta EU:n kriisinhallintatehtäviin kuuluu pääministerille hallituksineen eikä tasavallan presidentille.

Hallitus ei voinut kuin vetää esityksensä pois eduskunnasta. Ratkaisun jälkeen pääministeri vakuutti, että lain kanssa kaiken piti olla kunnossa. Vanhasen sanaan voi toki luottaa: lain valmistelussa oli mukana muun muassa oikeuskansleri.

Alkuunkaan kaikki ei kuitenkaan ollut kunnossa. Hallitus ei ottanut laskuissaan lainkaan huomioon sitä, että perustuslakivaliokunta on eri mieltä hallituksen kanssa presidentin asemasta. Jos hallitus olisi aavistanut valiokunnan tyrmäävän lain, se olisi vähintään lykännyt sen käsittelyn eduskunnassa presidentinvaalien jälkeiseen aikaan.

Kriisinhallintalaista syntyi itse asiaan nähden merkillisen kiivas keskustelu. Äänessä ovat olleet pääministeri Matti Vanhasen ohella presidentti Tarja Halonen, puoluejohtaja Eero Heinäluoma, kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö ja iso joukko valtio-opin asiantuntijoita.

SDP:n puheenjohtajan Eero Heinäluoma jyrää kovin sanoin kumoon eduskunnan perustuslakivaliokuntaa. Heinäluoman mielestä valiokunta yritti ilman minkäänlaista toimeksiantoa uudistaa maan perustuslakia presidentin valtaa vähentämällä. Häntä tukee puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman muistuttamalla, että SDP:n eduskuntaryhmä on tukenut kaiken aikaa hallituksen esitystä kriisinhallintalaiksi.

Heinäluoma on kovisteluineen auttamatta myöhässä. Kaiken lisäksi hän kiertelee ja kaartelee itse pääasiaa: miksi perustuslakivaliokunnan demarijäsenet eivät ratkaisevalla hetkellä tukeneet hallituksen esitystä? Heinäluoman ote puolueesta ei vaikuta kovin tukevalta, sillä hän oli valiokunnan päätöksestä – ja omien puoluetovereittensa lipsumisesta – yhtä yllättynyt kuin pääministeri Vanhanen.

Heinäluoman tulkinta perustuslain muuttamiseen tähtäävistä pyrkimyksistä on yksipuolinen, sillä valiokunnan kannan mukaan hallituksen esityksen hyväksyminen olisi kasvattanut presidentin valtaa. Valiokunta ei siis mielestään suinkaan ryhtynyt rukkaamaan perustuslakia vaan joutui ottamaan kantaa hallituksen lakiesitykseen.

Asiantuntijoista ei ole ilman muuta presidentinvaalien takia kuumentuneen kiistan ratkaisijaksi. Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Mikael Hildén tukee hallituksen esitystä, emeritus professori Antero Jyränki ja puolustusvoimien entinen komentaja Gustav Hägglund katsovat päätöksen kriisinhallintajoukkojen lähettämisestä kuuluvan hallitukselle.

Vihreiden presidenttiehdokas Heidi Hautala arvelee, etteivät Halonen ja Vanhanen kunnioittaisi presidenttinä Suomen perustuslakia. Vihreät ovat olleet jo toisella jalalla Halosen leirissä, vaikka puolueella on oma presidenttiehdokas. Jos Hautala tarkoittaa mitä sanoo, vihreät eivät voi tukea vaalien missään vaiheessa Halosta.

Menot