fbpx
Uutiset Helsinki

Itsenäisyyspäivän vastaanotolla kunnioitetaan terveydenhuollon työntekijöitä – Suurin osa vieraista ensikertalaisia

Vieraita kutsutaan nyt vain 200 - normaaleina aikoina vierasmäärä ollut jopa 1 700.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi presidenttiparin 2021 itsenäisyyspäivän ohjelmasta mediatilaisuudessa Presidentinlinnassa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi presidenttiparin 2021 itsenäisyyspäivän ohjelmasta mediatilaisuudessa Presidentinlinnassa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Itsenäisyyspäivää juhlitaan Presidentinlinnassa tänäkin vuonna erityisjärjestelyin ja tavallista pienimuotoisemmin. Vieraslistalla on muun muassa terveydenhuollon työntekijöitä ja vapaaehtoistyöntekijöitä.

–  Puhutaanko Linnan juhlista – ei sellaisessa perinteisessä mielessä, ehkä paremminkin vastaanotosta, presidentti Sauli Niinistö sanoi keskiviikkona.

Linnaan kutsutaan tämän hetken suunnitelmien mukaan noin 200 ihmistä. Luku sisältää myös kutsuvieraiden puolisot. Normaalisti vastaanotolle on kutsuttu jopa 1  700 vierasta.

Lähes koko vierasjoukko on ensikertalaisia.

Juhlassa on tänä vuonna määrä muistaa ja kunnioittaa terveydenhuollon työntekijöitä.

–  Tärkeintä on se, että me osoitamme vähän kollektiivista kiitosta niille ihmisille, jotka ovat kovilla olleet ja meitä kaikkia suojanneet, Niinistö sanoi.

Juhlassa halutaan myös muistaa sitä, että Suomessa on paljon hyvää, Niinistö kertoi. Teeman mukaisesti juhlissa huomioidaan muitakin venymään joutuneita ammattiryhmiä sekä vapaaehtoistoimintaa.

Niinistö korosti, että järjestelyjä on jouduttu syksyn aikana muuttamaan koronatilanteen takia, ja niitä saatetaan muuttaa edelleen.

Poikkeava pukukoodi

Presidentin kanslian mukaan vieraslistalla on myös muutamia kulttuuri- ja liikunta-alojen edustajia.

Asemansa puolesta vastaanotolle kutsutaan vain yksittäisiä henkilöitä. Vielä ei kerrottu, onko listalla esimerkiksi ministereitä.

Pukukoodi on normaalista poikkeava, eli tumma puku. Niinistö perusteli poikkeusta sillä, että kukaan ei joutuisi “kohtuutonta murhetta näin vähäisellä aikataululla tuntemaan”.

Kutsut vastaanotolle on määrä lähettää vasta torstain jälkeen, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo Uudenmaan aluetta koskevista uusista rajoituksista. Rajoitukset tulevat voimaan 25. marraskuuta.

Niinistön mukaan tilanne on monimutkainen, sillä rajoitukset eivät välttämättä suoraan ulotu itsenäisyyspäivän vastaanottoon.

Toisaalta juhlavierailta ei ilmeisesti voida lainsäädännön nojalla vaatia ja tarkastaa koronapassia.

–  Haluamme huomenna kuulla muiden mukana sen, mikä on viranomaisten tämänhetkinen käsitys terveysturvallisuudesta suurimmissa tilaisuuksissa, Niinistö sanoi keskiviikkona.

Juttu jatkuu videon jälkeen. Video: Youplay

Veteraaneille ja lotille oma tilaisuus

Presidentin kansliasta kerrottiin, että vieraiden toivotaan saaneen kaksi rokoteannosta tai vastaavan suojan tai vaihtoehtoisesti käyneen tuoreeltaan koronatestissä. Maskien käyttöön varaudutaan.

Juhlan perinteisiin kuuluvaa kättelyä ei kanslian mukaan välttämättä tällä kertaa nähdä.

Sotaveteraaneja ja lottia iltajuhlaan ei terveysturvallisuuden vuoksi kutsuta. Sen sijaan heille järjestetään edeltävällä viikolla Presidentinlinnassa oma tilaisuutensa.

Musiikkia juhlissa kuullaan tänäkin vuonna. Tanssimisen kohtalo sen sijaan jäi vielä ilmaan. Tarjoiluissa ja koristeluissa painottuvat edellisvuosien tapaan kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys, kansliasta kerrottiin.

Tulevaisuuden suhteen Niinistö totesi, että hänen toimikauttaan on jäljellä niin vähän, että juhlien mahdolliset uudistukset voisivat kuulua hänen seuraajansa päätettäviksi.

Linnan juhlia vietettiin koronan vuoksi poikkeuksellisin menoin myös viime vuonna. Yleisradio lähetti Presidentinlinnasta erikoislähetystä, jossa näytettiin muun muassa musiikki-, tanssi- ja teatteriesityksiä.

Yle televisioi juhlan myös tänä vuonna.  STT

Juttua päivitetty kauttaaltaan 17.11. kello 20.12. Juttua päivitetty tiedoilla järjestelyistä 17.11. kello 14.44. Juttua päivitetty kauttaaltaan 17.11. kello 14.23.

Menot

Uusimmat