fbpx
Uutiset

Presidentti Niinistö: Tässä maailmassa tuntuvat puhuvan raha ja voima – "Meillä on 27 armeijaa"

Sauli Niinistö peräänkuulutti yhtenäisyyttä sekä suomalaisilta että EU:lta. Yhdysvaltojen ja Euroopan yhteinen hengenheimolaisuus on presidentin mukaan muuttumassa. Nyt tulee itä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö peräänkuuluttaa yhtenäisyyttä sekä EU:lta että suomalaisilta. Kuva: TONI REPO
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö peräänkuuluttaa yhtenäisyyttä sekä EU:lta että suomalaisilta. Kuva: TONI REPO

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kaipaa EU:lta selvästi yhtenäisempää ääntä erityisesti sen uudessa roolissa Kiinan ja Yhdysvaltojen välissä.

– Tässä maailmassa voima ja raha tuntuvat puhuvan, Niinistö sanoo.

– Jäsenmailla on paljon tehtävää, jotta Eurooppa kykenisi käyttämään valtavaa potentiaaliaan taloudessa ja myös sotilaallisessa mielessä. Meillä on 27 armeijaa.

Niinistö puhui Maanpuolustuskurssiyhdistyksen esitelmätilaisuudessa keskiviikkona.

“Monenkeskeisyys on muuttumassa”

Niinistö huomauttaa, että sekä Venäjä että Kiina ovat viime aikoina korostaneet tarvetta monenkeskisen järjestelmän kehittämiseen.

Niinistö muistutti Venäjän presidentti Vladimir Putinin vastikään lanseeraamasta Euraasian yhteistyö -termistä. Sillä viitataan koko Aasian ja Euroopan kattavaa yhteistyötä.

– Se on uusi ajatus ja ehkei ole vaikea löytää ajatuksen motiiveja.

Yhdysvallat on puolestaan vetäytynyt, eikä tilanne välttämättä muutu heti, kävi maan presidentinvaaleissa miten tahansa.

– Kaikki tiedämme, että vetäytyjän on vaikea palata ainakaan hetikohta entiselle paikalleen. Monenkeskeisyys on muuttumassa tai ainakin muutospaineiden alaisena, Niinistö sanoo.

Yhdysvallat odottaa Euroopalta yhtä, Kiina toista

Yhdysvaltoja on Niinistön mukaan pidetty Euroopan tukena ja turvana niin turvallisuuden kuin taloudenkin suhteen. Nyt tämä hengenheimolaisuus on muuttumassa.

– Onko käynyt niin, että Yhdysvallat onkin alkanut odottaa Euroopalta enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan, tasapainoisempaa kauppatasetta ja ennen kaikkea tukea niissä kiistakysymyksissä, joita Yhdysvaltojen ja Kiinan välille syntyy?

Samaan aikaan valtava talousmahti Kiina odottaa Niinistön mukaan Euroopalta kiistoihin vähintään neutraalia suhtautumista.

“Monenkeskeisyys on pienelle suojaa”

Näiden muutosten keskellä Suomen on Niinistön mukaan pohdittava tarkkaan, mikä sen oman monenkeskisen ulkopoliittisen yhteistyön sisältö tulevaisuudessa on.

– Monenkeskeisyys on äärettömän tärkeä arvo. Se on pienelle suojaa, hän sanoo.

Vaikka Suomella on kaikkiin suuntiin mutkaton keskusteluyhteys, se ei Niinistön mukaan kanna loputtomiin.

– On rehellistä myöntää, että monenkeskeisyydessä on pitkälti länsimaisuuden kädenjälki. Nyt tuntuu, että tulee uusia tuulia.

Hän muistelee vuosien takaista tapaamistaan Kazakstanin silloisen presidentin Nursultan Nazarbajevin kanssa.

– Hän katsoi tiukasti silmiin ja sanoi: itä tulee.

Presidentti varoittaa antipatiasta

Yhtenäisyyttä Niinistö peräänkuuluttaa EU:n ohella suomalaisilta. Maanpuolustus edellyttää hänen mielestään kykyä toimia yhdessä erimielisyyksistä huolimatta,

Tasavallan presidentti katsoo, että viime sodissa pysyi yhteinen tavoite maan sisäisistä riidoista huolimatta. Nykyaikana puuttuminen asian ohella vastapuolen henkilöön on sen sijaan tullut Niinistön mukaan tavaksi.

– Silloin kehitämme antipatiaa toisiamme kohtaan, hän sanoo.

– Se on hyvin vaarallinen ilmiö, koska yhteisen tahtomme kannalta tärkeintä on se, että edelleenkin pyrimme samaan rakentavaan päämäärään, vaikka keinot vaihtelisivatkin.

Korvien välillä hybridivaikuttamista vastaan

Niinistön mielestä maanpuolustus on nykypäivänä myös korvien välissä.

– Hybridivaikuttamisen aikana pitää olla pontta osata arvioida ja torjua se, mikä ei kuulu ollenkaan asiaan.

Hän muistuttaa, että nykynuorille maanpuolustus voi ymmärrettävästi herättää toisenlaisia tuntemuksia kuin edellisille sukupolville.

– Heille tuntemukset voivat olla enemmän aikaan sidottuja, esimerkiksi vapaus toteuttaa itseään ja saada siihen mahdollisuuksia. Tai demokratia, Niinistö sanoi viitaten Valko-Venäjän tilanteeseen.

Menot