fbpx
Uutiset

Presidentti Niinistö: Trumpin hiljaisuus ilmastonmuutoksesta oli puheen synkin kohta

Presidentti Sauli Niinistön mukaan oli “korviin pistävää”, ettei Yhdysvaltain presidentti Donald Trump maininnut sanallakaan ilmastonmuutosta YK:n puheessaan. Niinistö kommentoi Trumpin puhetta suomalaismedialle New Yorkissa heti Trumpin puheen jälkeen.

– Hänen puheessaan oli mielenkiintoinen osuus se, mikä siitä puuttui. Kun hän lähti liikkeelle, minkälaisen maailman luovutamme lapsillemme, olisi vähintään voinut odottaa mainintaa ilmastonmuutoksesta, joka jäi kokonaan syrjään.

Niinistö aikoi korostaa omassa kansallisessa puheenvuorossaan kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä muun muassa ilmastonmuutoksen osalta. Suomen ja Yhdysvaltain avauspuheenvuorot YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa ovatkin hyvin erilaiset.

– Kieltämättä se, ettei ilmastonmuutos ollut mitenkään esillä, oli minusta puheen synkin kohta.

Niinistön mukaan Trump ei hyväksy Pariisin ilmastosopimusta, mutta uskoo, että taktikoimalla hänet voi saada suojelemaan silti osaa sen tavoitteista. Niinistö on esimerkiksi puhunut Trumpille aiemmissa tapaamisissa mustan hiilen vaaroista.

– Täytyy tuottaa hänelle konkreettisia asioita kerrallaan, joita hän suostuu kuuntelemaan. Otsikkotasolla Pariisin ilmastosopimusta hän ei tule hyväksymään, vaikka hyväksyisi toimenpiteitä, joita siellä alla on.

Niinistö ei allekirjoita Trumpin arvostelua muun muassa kansainvälisestä rikostuomioistuimesta.

– Kansainvälinen rikostuomioistuin sai selvästi epäluottamuslausetta. Suomi on vahvasti mukana ja kannattamassa, että tällainen kansainvälinen järjestelmä on oltava.

YK:n yleiskokousyleisö puhkesi nauramaan muutaman kerran Trumpin puheen aikana, mutta Niinistöstä Trumpin puheen vastaanotto oli tasaisempi kuin viime vuonna.

– Hän taisi houkutella niitä nauruja osittain. Vastaanottajat kuuntelivat huomattavasti enemmän. Viime vuonna taisi olla lähes buuausta, joten tasaisempi tämä oli tänä vuonna.“Iran sai kovaa tekstiä”Niinistön mielestä kovinta kritiikkiä puheessa sai Iran. Trump veti Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta keväällä.

– Iran sai kovaa tekstiä. Tilanne on pahasti tulehtunut.

Trump vetosi muihin maihin ja ehdotti eristämään Iranin. Iranin presidentti Hassan Ruhani vastasi puheessaan YK:n yleiskokouksessa kipakasti presidentti Donald Trumpille, joka vaati muutamaa tuntia aiemmin Iranin kansainvälistä eristämistä.

Ruhanin mukaan ei tule kysymykseenkään, että Iran palaisi neuvottelupöytään sen jälkeen, kun Trump veti Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta. Ruhanin mukaan on selvää, että Yhdysvallat pyrkii kaatamaan Iranin hallituksen.

Yhdysvallat on uhannut asettaa Iranille uusia talouspakotteita, joilla voi Niinistön mukaan olla myös talousvaikutuksia Suomeen.

Niinistön on tarkoitus tavata torstaina Washingtonissa Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton. Niinistön tavoite on keskustella Boltonin kanssa arktisista asioista.

– Ennen Trumpin ja Putinin Helsingin tapaamisista olimme useita kertoja yhteydessä. Nyt me otimme yhteyttä, että onko hänellä halua tavata, ja hänellä tuntui sitä olevan.

Asiasanat

Menot