fbpx
Uutiset

Presidentti Niinistö: "Nyt on nähty vasta alkusoittoa, ja ikävä kyllä soitto synkkenee" - Vakuutti, että Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä uhkaa

Pääministeri Sanna Marin totesi Suomen olevan täysin Ukrainan ja ukrainalaisten tukena "tässä erittäin vaikeassa ja vaarallisessa tilanteessa".
Presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut tiedotustilaisuudessa tapahtumia Ukrainassa. Hän toteaa, että ennakkovaroituksista huolimatta "tämä aamu on ollut meille kaikille järkytys".
Presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut tiedotustilaisuudessa tapahtumia Ukrainassa. Hän toteaa, että ennakkovaroituksista huolimatta "tämä aamu on ollut meille kaikille järkytys". Lehtikuva/Markku Ulander

Presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut tiedotustilaisuudessa tapahtumia Ukrainassa. Hän toteaa, että ennakkovaroituksista huolimatta “tämä aamu on ollut meille kaikille järkytys”.

Hän sanoi, että Venäjä on massiivisesti laajentanut sotatoimia Ukrainassa.

–  Nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät.

Hän uskoo, että Venäjän sotilaallisista toimista Ukrainassa on nähty vasta alkusoittoa. Niinistön mukaan soitto ikävä kyllä synkkenee.

Niinistön mukaan tapahtumat Ukrainassa vaikuttavat kansainväliseen tilanteeseen ja heijastuvat myös Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Niinistön mukaan Venäjän sotilaalliset toimet Ukrainassa ovat siirtäneet Suomen Venäjä-suhteen toiselle tasolle.

Presidentin mukaan tilanteessa voidaan nähdä toimivan kauhun tasapaino, jota ylläpitävät ydinaseet.

–  En usko, että niin sanottu läntinen maailma lähtee aseellisesti liikkeelle.

Niinistö, pääministeri Sanna Marin (sd.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kävivät Ukrainan tilannetta läpi tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa.

Presidentillä sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisella ministerivaliokunnalla (tp-utva) oli ennen tilaisuutta yhteiskokous.

Kaikkonen: Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa

Ulkoministeri Haaviston mukaan tilanne Ukrainassa on äärimmäisen vakava. Haavisto kertoi ajatustensa olevan ukrainalaisten luona ja muistutti kaikkien tietävän, mitä sota merkitsee siviileille. Haaviston mukaan Venäjän sotilaalliset toimet saattavat johtaa pakolaisuuteen Ukrainasta kohti Euroopan unionia ja vaikuttavat siten Suomeenkin.

Marinin mukaan sisäministeriö varautuu siihen, että myös Suomeen kohdistuu tarvetta vastaanottaa pakolaisia Ukrainasta. Pääministerin mukaan on mahdollista, että nähdään isojakin määriä pakolaisia.

Kaikkosen mielestä Venäjä vaikuttaa pyrkivän nopealla ja voimakkaalla hyökkäyksellään lamauttamaan Ukrainan sotilaallisen suorituskyvyn ja maanpuolustustahdon sekä ottamaan haltuun strategisesti merkittäviä kohteita.

Kaikkonen sanoi, että Ukrainassa käynnissä olevan laajamittaisen hyökkäyksen yksityiskohdat vielä tarkentuvat. On jo nähty, että Venäjän sotilaallinen operaatio ei rajoitu vain Donbassin alueelle.

Kaikkosen mukaan turvallisuustilanne tulee jatkumaan jännitteisenä ja vaikeasti ennakoitavana. Hän muistuttaa, että Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa.

Haavisto kommentoi myös Valko-Venäjän roolia tilanteessa. Hän sanoi, että kaikkien pettymykseksi Valko-Venäjästä on tullut osa Venäjän sotakoneistoa

–  Heidän maaperäänsä käytetään vihamielisiin tarkoituksiin Ukrainaa vastaan, ja tämä ei vastaa ollenkaan sitä ajatusta, jonka he ovat aiemmin esittäneet, että he ovat maa ikään kuin lännen ja idän välissä ja tasapainoilevat tässä Venäjän ja EU:n välissä.

Hän arveli, että EU:n sanktiot myös Valko-Venäjän suuntaan varmasti tiukkenevat.

“Venäjän toimet hyökkäävät koko Euroopan turvallisuusjärjestystä vastaan”

Venäjän toimet kohdistuvat Ukrainaan, mutta samalla ne hyökkäävät koko Euroopan turvallisuusjärjestystä vastaan, Sauli Niinistö kirjoitti Twitterissä.


Niinistö ilmaisee syvän myötätunnon Ukrainaa kohtaan. Presidentti lisää, että nyt haetaan tapoja lisätä tukea Ukrainalle.

Pääministeri Marin toteaa niin ikään Twitterissä, että Venäjän hyökkäys loukkaa räikeästi kansainvälistä oikeutta ja vaarantaa lukuisten siviilien hengen.

Suomi ilmaisee Marinin mukaan vahvan tukensa Ukrainalle ja ukrainalaisille.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tuomitsee jyrkästi Venäjän sotilaallisen toiminnan.

–  Se on samalla hyökkäys Euroopan turvallisuusjärjestystä vastaan ja rikkoo kansainvälistä oikeutta. Täysi tuki Ukrainalle, hän tviittaa.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.


Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) toteaa Twitterissä, että aamu on synkkä koko Euroopalle.

–  Venäjän sotilaalliset toimet Ukrainassa täysin tuomittavia. Suomi tukee Ukrainaa ja ukrainalaisia. Asioita ei ratkaista sotimalla, hän kirjoittaa.


Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö sanoo, että on aika pysäyttää Venäjän presidentti Vladimir Putin.

– Venäjän hyökkäys on tuomittava, tuen oltava Ukrainalle yksiselitteisiä ja vastatoimien ennennäkemättömiä, hän tviittaa.

Pääset päivittyvään uutislistaukseen Ukrainasta tästä linkistä.

 

Asiasanat

Menot