fbpx
Uutiset

Presidentti Niinistö Washingtonissa: Vahva EU on Yhdysvaltojenkin etu

Yhdysvalloissa Washingtonissa vieraileva presidentti Sauli Niinistö korostaa, että mahdollisimman vahva Eurooppa ja Euroopan unioni ovat paitsi Euroopan myös Yhdysvaltojen etu.

Niinistö sanoi Brookings-instituutissa pitämässään yleisöluennossa, että Venäjä ja Kiina yrittävät kasvattaa vaikutusvaltaansa Euroopassa ja sen lähialueilla, ja ettei ole Yhdysvaltojen edun mukaista antaa merkittävien vastustajiensa onnistua tässä.

Niinistö sanoo ymmärtävänsä hyvin, miksi Yhdysvallat haluaa Euroopan kantavan nykyistä suuremman vastuun omasta puolustuksestaan. Hän peräänkuuluttaa EU:n oman puolustusyhteistyön kehittämistä ja korostaa, ettei se vähentäisi Naton merkitystä vaan päinvastoin.

– Vahvempi Eurooppa merkitsee vahvempaa Natoa ja sitä, että Eurooppa pystyy olemaan vahvempi kumppani Yhdysvalloille.Ei Euroopan armeijaaNiinistö sanoo kyselleensä jo vuosien ajan muilta Euroopan maiden johtajilta, miten he ymmärtävät Lissabonin sopimuksen artiklan 427, jonka mukaan EU-mailla on velvollisuus auttaa kaikin käytössään olevin keinoin, jos yhden jäsenmaan kimppuun hyökätään. Kenelläkään ei kuitenkaan hänen mukaansa ole ollut kysymykseen vastausta.

Hän iloitsee siitä, että asiasta on nyt viimein alettu käydä kunnon keskustelua ja toivoo, että EU-maiden yhteinen näkemys artiklan merkityksestä vähitellen kirkastuu. Hän ei kuitenkaan usko asian etenevän ainakaan vielä tänä vuonna.

Niinistöllä itselläänkään ei ole vielä valmista vastausta omaan kysymykseensä, mutta se hänelle on selvää, ettei EU hänen mielestään kaipaa yhteistä armeijaa. Hän huomauttaa, ettei Natollakaan ole omaa armeijaa, vaan se perustuu kansallisvaltioiden armeijoiden yhteistyöhön.

– Euroopassa meillä on jo 28 armeijaa.

Niinistö korosti yhdysvaltalaisyleisölleen myös transatlanttisen yhteenkuuluvuuden tunteen arvoa ja merkitystä.

Hän suri sitä, että viime aikoina yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuuden kokemukset ovat tuntuneet vähenevän niin Suomessa kuin maailmallakin. Se on hänen mielestään vaarallinen kehityskulku.

– Meidän pitää puuttua asiaan rohkeasti.

Asiasanat

Menot