fbpx
Uutiset

Presidentti Niinistöltä merkittävä lahjoitus – luovutti Putinin antaman lahjan Kansallisarkistoon

Presidentti Sauli Niinistön mielestä kansallisesti tärkeän aineiston oikea sijoituspaikka on Kansallisarkisto. Mannerheim-kokoelma kuuluu Suomen kansalle ja tutkijoille.

Presidentti Sauli Niinistö on lahjoittanut Kansallisarkistoon kokoelman Mannerheim-suvun alkuperäisiä asiakirjoja. Niinistö sai asiakirjat 70-vuotislahjaksi Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta vieraillessaan tämän luona elokuussa Sotshissa.

Kansallisesti merkittävä kokoelma sisältää noin 170 marsalkka Gustaf Mannerheimiin sekä perheen muihin jäseniin liittyvää asiakirjaa sekä valokuvaa.

Kokoelma täydentää Kansallisarkistossa ennestään säilytettävää Mannerheim-aineistoa. Nyt saadut asiakirjat on jaettu kahteen kansioon ja pakattu isoon metalliseen salkkuun.

Aineisto myytiin keväällä USA:ssa

Aineistoon kuuluu muun muassa Gustaf Mannerheimin käsin kirjoittama puhe muutama viikko sen jälkeen, kun hän vuonna 1919 oli eronnut valtionhoitajan tehtävästä.

Lisäksi kokonaisuudessa on esimerkiksi Mannerheimin Ruotsin lehdistölle vuonna 1936 antama lausunto Skandinavian poliittisesta tilanteesta.

Aineistossa on myös runsaasti perheen muiden jäsenten kirjeitä. Ne kuvaavat perheen elämää 1800- ja 1900-luvuilla.

Niinistön Putinilta lahjaksi saama aineisto myytiin viime keväänä Yhdysvalloissa järjestetyssä huutokaupassa. Sieltä se päätyi eri reittejä Venäjälle ja lopulta presidentti Putinille.

Kansallisarkisto sai myös kirjeitä

Kansallisarkistolle on tehty tämän vuoden aikana toinenkin merkittävä Mannerheim-lahjoitus.

Se käsittää marsalkan ja kreivitär Gertrud Arco auf Valleyn kirjeenvaihtoa vuosilta 1946-1951. Alkuperäisistä asiakirjoista kopioidun aineiston luovutti Wallenberg-suvun säätiö.

Kirjeenvaihtoaineisto on käyttörajoitettu, ja käyttöoikeus myönnetään vain väitelleille tutkijoille. Sen sijaan presidentti Niinistön lahjoitus asetetaan yleisön nähtäville.

Menot