fbpx
Uutiset

Presidentti Niinistön mielestä Euroopan vaikutusvalta voi yhä heiketä – haluaa, että euromaat vastaavat omista veloistaan – "Kunkin jäsenmaan talousryhti paranisi"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi näkemyksiään koronakriisin jälkeisestä ajasta tänään mediatapaamisessa. Tilaisuus ennakoi sunnuntaina järjestettäviä Kultaranta-keskusteluja, joiden aiheena on koronapandemian jälkeinen aika.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli median haastateltavana ennen sunnuntaina järjestettäviä Kultaranta-keskusteluja. Kuva: Heikki Saukkomaa
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli median haastateltavana ennen sunnuntaina järjestettäviä Kultaranta-keskusteluja. Kuva: Heikki Saukkomaa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi mediatapaamisessa Euroopassa koronakriisin vuoksi kasvavia talousvastuita. Presidentin mielestä nyt pitäisi ottaa keskusteluun se, että palataan alkuperäiseen euroalueen sopimukseen, no bail out-säännöksineen. Tämä tarkoittaisi sitä, että kukin jäsenmaa vastaa omista veloistaan.

– Samalla korostuisi kunkin jäsenmaan talousryhti, Niinistö sanoi.

Keskustelu yhteisvastuullisuudesta on ajankohtainen, sillä Saksa ja Ranska ehdottivat maanantaina 500 miljardin euron määräaikaista elvytysrahastoa, jonka vakuutena olisi EU:n budjetti ja sitä kautta jäsenmaiden rahoitusosuudet.

Niinistö totesi Euroopan unionin jääneen tärkeissä pöydissä sivurooliin ja arvioi vaikutusvallan heikkenemisen myös jatkuvan, ellei unioni selviydy sisäisistä paineista talouskysymysten ja rajakysymysten osalta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi torstaina, että maa vetäytyy Open Skies -sopimuksesta. Yhdysvaltain vetäytyminen Open Skies -sopimuksesta tarkoittaa presidentin mielestä sitä, että maan pyrkimyksenä on päästä tällä tavoin laajempiin sopimuspöytiin. Kehitys ei Niinistön mukaan ole hyvä.

– Suomessa on painotettu aseistariisunnan merkitystä ja toivotaan siinä edettävän. Open Skies on ollut eräs toinen toisensa vakuuttamisen tapa, on oltu avoimia esimerkiksi harjoitustoiminnan aikana.

Open Skies -sopimus on mahdollistanut maiden tarkkailulennot toistensa ilmatilassa.

Velkaantuminen on otettava tosissaan

Niinistö otti alkupuheenvuorossaan esille keskuspankkien roolin. Hänen mielestään rahan luomiseen tyhjästä voi sisältyä monia vaarallisia kysymysmerkkejä.

– Moni on harhauttanut ajattelemaan, että olemme näennäisesti helpossa tilanteessa, rahaa on saatavilla, mutta mitä rahan takeena on, Niinistö kyseli.

Keskuspankit nauttivat itsenäisyyden suojaa, joten niiden toimintaan ei ole mahdollisuutta puuttua. Keskuspankit kuitenkin voivat ottaa huomioon mahdolliset riskitekijät.

– Jokaiselle on itsestään selvää, että pelkästään luomalla rahaa ei hyvinvointia ylläpidetä. Se on kaikki kiinni siitä, että teemme töitä ja tuotamme ja vastaamme huutoomme. Velkaantuminen otettava tosissaan, ei siitä selvitä rahaa painamalla.

Ymmärrystä lahden molemmin puolin

Niinistö totesi tilaisuuden aluksi, että tilanne koronan osalta vaikuttaa monissa Euroopan maissa hyvin lohduttavalta.

– Tukahduttaminen on lähes saavutettu monissa maissa. Suomessakin kaikki lukumme ovat olleet alenevaan suuntaan. Siitä huolimatta joudumme pitämään mielessä, että meidän naapurimaissa, Ruotsissa, Venäjällä kuin muuallakin maailmalla tauti leviää.

Suomen ja Ruotsin erilaisen koronavirustilanteen ei pitäisi presidentin mielestä vaikuttaa maiden suhteisiin.

– Meidän kaikkien täytyy ymmärtää, että kaikki riskitekijät on syytä minimoida. Meillä nyt sattuu olemaan tilanne se, että molemmissa naapurimaissa, Ruotsissa ja Venäjällä tartuntatilastot näyttävät eri riskiä kuin mitä meidän omat tilastomme kertovat. Uskon, että ajattelu ymmärretään lahden molemmin puolin.

Koronavirukseen kehitteillä olevien rokotteiden osalta Niinistö uskoi päästävän eteenpäin, ehkä jopa nopeammin kuin uskotaan. Liikkeellä ovat joka tapauksessa maailman parhaat voimat.

“Loputtomiin ei voi pitää rajoituksia yllä”

Niinistön mielestä Suomen linja luopua pikku hiljaa koronakriisin aiheuttamista rajoituksista vastaa kohtuullisen hyvin vaatimuksia, joita yhteiskunnan toimiminen asettaa, ja niitä vaatimuksia, joita taudin ehkäiseminen asettaa.

Niinistö huomautti, että Suomen rajoitukset eivät kovimpia. Presidentin mukaan on selvää, että rajoituksia ei voida loputtomiin pitää yllä.

Paljon puhuttaneita, yli 70-vuotiaita koskevia suosituksia on presidentin mukaan hämmentävän hyvin noudatettu.

– Tärkeintä sairauden torjumisessa on ihmisten oma käyttäytyminen.

Niinistö sanoi, että hän on omassa elämässään jo aiemminkin tehtävänsä vuoksi tottunut rajoituksiin. Paljon asioita hoituu etätyötä tehden.

Kultaranta-keskustelut

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti virtuaalisesti koronapandemian vuoksi.

Keskustelut järjestetään sunnuntaina 24. toukokuuta ja ne välitetään suorana lähetyksenä Yle TV1:llä ja Areenassa kello 18.15 alkaen.

Keskustelujen aiheena on koronapandemian jälkeinen aika: kuinka sopeudumme muutoksiin, joita koronan jälkeinen maailma tuo mukanaan, ja miten voimme itse vaikuttaa muutoksen suuntaan?

Ohjelma alkaa presidentti Niinistön, arkkiatri Risto Pelkosen ja Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukosken avauskeskustelulla.

Keskustelut jakautuvat kolmeen teemaan. Ensin käsitellään maailmanjärjestyksen muutosta: näemmekö koronan jälkeen tiivistyvää yhteistyötä vai koventuvaa kilpailua? Keskusteluun osallistuvat Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala, EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen ja Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski.

Toisessa teemakeskustelussa pohditaan, miten maailmantalous ja Suomen talous selviävät koronapandemian ja sen torjunnan vaikutuksista. Muuttuvatko talouden ja kaupan rakenteet ja arvoketjut, pysähtyykö globalisaatio, syntyykö jotain entistä parempaa? Aiheesta keskustelemassa ovat Nokian ja F-Securen hallitusten puheenjohtaja Risto Siilasmaa, entinen pääministeri Esko Aho ja Nordic West Officen johtava asiantuntija Anu Partanen.

Kolmantena aiheena ovat koronapandemian vaikutukset yhteiskuntaamme. Miten kokemus muuttaa suhdetta toinen toisiimme ja yhteisiä arvojamme, ja miten luomme paremman huomisen? Keskustelijoina ovat e2 Tutkimuksen johtaja Karina Jutila, kirjailija ja taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen sekä Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian apulaisprofessori Nelli Hankonen.

Kultaranta-keskustelut päättää presidentti Niinistön, eduskunnan puhemies Matti Vanhasen ja pääministeri Sanna Marinin keskustelu.

Menot