fbpx
Uutiset

Presidentti Trump tviittaa keskeyttävänsä maahanmuuton Yhdysvaltoihin näkymättömän vihollisen takia

Presidentti perustelee toimea Yhdysvaltain kansalaisten työpaikkojen suojelemisella.
Presidentti Donald Trump aikoo keskeyttää toistaiseksi maahanmuuton Yhdysvaltoihin.
Presidentti Donald Trump aikoo keskeyttää toistaiseksi maahanmuuton Yhdysvaltoihin. Kuva: EPA

Presidentti Donald Trump aikoo keskeyttää toistaiseksi maahanmuuton Yhdysvaltoihin. Presidentti kertoo asiasta Twitter-tilillään.

Trump mainitsee tviitissään näkymättömän vihollisen. Hän on koronavirustilannekatsauksissaan käyttänyt termiä puhuessaan koronaviruksesta.

Trump kirjoitti suojelevansa toimella Yhdysvaltain kansalaisten työpaikkoja.

Hän kertoi allekirjoittavansa asiasta presidentin määräyksen.

Washington Postin mukaan on epäselvää, mitä presidentti tviitillään tarkalleen tarkoittaa ja onko tämän mainitsevaa määräystä mahdollista toteuttaa. Myös CNN:n mukaan on epäselvää, millaista mekanismia presidentti on aikeissa käyttää. Median mukaan tietoa ei myöskään ole siitä, miten määräys vaikuttaisi jo myönnettyihin oleskelupiin.

Trump ei kertonut tviitissään toimien aikataulusta.

Yhdysvalloissa yli 22 miljoonaa ihmistä on jäänyt työttömäksi koronaviruskriisin takia. Maassa on vahvistettu eniten koronavirustartuntoja koko maailmassa. Tilastosivusto Worldometerin mukaan 330 miljoonan asukkaan Yhdysvalloissa on todettu yli 790  000 koronavirustartuntaa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Rajoitusten liian nopea purkaminen on herättänyt huolta siitä, että tartuntamäärät ryöpsähtävät uudelleen nopeaan kasvuun.
Rajoitusten liian nopea purkaminen on herättänyt huolta siitä, että tartuntamäärät ryöpsähtävät uudelleen nopeaan kasvuun. Kuva: EPA

Trump: Lopullinen uhriluku 50 000-60 000

Presidentti Trump sanoi maanantai-illan tiedotustilaisuudessaan, että Yhdysvallat saattaa selvitä kuolonuhrien määrässä vähemmällä kuin aiemmin eri malleissa arvioitiin.

–  Nyt näyttää siltä että menemme kohti 50  000–60  000 kuolemaa. Yksikin on liikaa, sanon aina niin. Mutta 50  000–60  000 on vähemmän kuin arvio 100  000 ihmisestä, Trump sanoi.

–  Jos emme olisi tehneet mitä teimme, meillä olisi kuollut luullakseni miljoona ihmistä, ehkä kaksi miljoonaa, ehkä enemmän.

Trump myös ilmoitti tapaavansa tiistaina Valkoisessa talossa New Yorkin kuvernöörin Andrew Cuomon.

Cuomo on johtanut osavaltionsa taistelua koronavirusta vastaan ja ollut sen vuoksi paljon esillä valtakunnallisessa mediassa. Hän on sekä tehnyt yhteistyötä Trumpin kanssa että ollut ajoittain napit vastakkain tämän kanssa.

Yhdysvalloissa on viime päivinä ollut kitkaa koronaviruksen takia asetetuista rajoitustoimista. Useissa osavaltioissa on järjestetty mielenosoituksia, joissa on vaadittu koronarajoitusten purkamista aiottua nopeammin.

Muutamat etelän republikaanijohtoiset osavaltiot ovat jo ryhtyneet rajoitusten purkamiseen. Etelä-Carolina antoi kauppojen avautua maanantai-iltapäivänä, ja Georgiassa muun muassa kuntosalit ja kauneushoitolat avautuvat perjantaina ja elokuvateatterit ja ravintolat maanantaina. Tennesseessä kotonapysymiskäsky päättyy huhtikuun lopussa ja useimmat yritykset voivat jatkaa toimintaansa 1. toukokuuta.

Rajoitusten liian nopea purkaminen on herättänyt huolta siitä, että tartuntamäärät ryöpsähtävät uudelleen nopeaan kasvuun.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Epidemiasta pahiten on kärsinyt Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltio, jossa on kuitenkin viime päivinä ollut merkkejä siitä, että pahin alkaa olla takanapäin.
Epidemiasta pahiten on kärsinyt Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltio, jossa on kuitenkin viime päivinä ollut merkkejä siitä, että pahin alkaa olla takanapäin. Kuva: EPA

Pahiten kärsineessä New Yorkissa uusien tartuntojen määrät laskussa

Yhdysvalloissa kuoli koronavirukseen 1  433 ihmistä viimeisen 24 tunnin aikana, kertoivat Johns Hopkins -yliopiston laskelmat mananatai-iltana paikallista aikaa. Yhdysvalloissa on nyt kuollut virukseen yhteensä yli 42  000 ihmistä, mikä on selvästi suurin luku maailmassa.

Sataa tuhatta asukasta kohti kuolleita on noin 13.

Maanantain uhriluku on hieman pienempi kuin sunnuntaina, jolloin kuolleita kirjattiin lähes 2  000. Päivittäisten kuolonuhrien määrä on ollut yli tuhannessa koko huhtikuun ajan.

Epidemiasta pahiten on kärsinyt Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltio, jossa on kuitenkin viime päivinä ollut merkkejä siitä, että pahin alkaa olla takanapäin. New Yorkin tartuntamäärät ovat olleet laskussa, ja maanantaina osavaltio kertoi 478 kuolonuhrista vuorokauden aikana, mikä on alhaisin uhriluku yli kahteen viikkoon.

Menot