Uutiset

Presidenttiehdokkaat samoilla apajilla

Kokoomus valitsee tänään virallisesti presidenttiehdokkaakseen Euroopan investointipankin varapääjohtajan Sauli Niinistön.

Viikon päästä samalle asialle kokoontuu SDP:n puoluevaltuusto. Silloin vihoviimeinenkin ensi tammikuun presidentinvaalien pääehdokkaista on vihdoin asetettu: istuva presidentti Tarja Halonen lähtee taistoon ennakkosuosikkina.

Vaaleihin on aikaa enää yksi täysi kalenterikuukausi, joten viimeinenkin käsijarru on aika vapauttaa.

Presidentin valinta on henkilövaali. Kansalaisten kiinnostus on mitä ilmeisimmin taattu. Siitä huolimatta tarvitaan reipasta vaalikampanjaa, jonka aika on nyt!

Tarja Halosen kampanjajohdon esittämä huoli äänestysaktiivisuuden puolesta on tuskin aiheellinen. Pikemminkin Halosen tukijoukot tietävät, että heidän ehdokkaansa kannatus on niin lähellä huippuaan, ettei se voi tulla kuin alaspäin, kävi äänestysprosentille miten tahansa.

On äänestäjien aliarviointia olettaa, että he äänestäisivät Halosta ikään kuin ainoana vaihtoehtona.

Ei voi edes sanoa, kuka pääehdokkaista hyötyisi, jos kansa äänestäisi laiskasti – todennäköisesti, mutta ei varmasti, se olisi Keskustan ehdokas, pääministeri Matti Vanhanen, jonka tukijoukkoihin ilmoittautui torstaina Sitran yliasiamies Esko Aho, viittä vaille presidentti viime vaaleissa.

Pääehdokkaat kamppailevat silmiinpistävästi samoilla apajilla. Kaikki tarvitsevat kipeästi palkansaajien ääniä.

Sauli Niinistö avasi rohkeasti ilmoittautumalla työväen ehdokkaaksi. SAK:n voimakkaalla tuella kampanjoivan Tarja Halosen tukijoukot tuskin olisivat voineet tehdä parempaa palvelusta Niinistölle kuin tekivät: pilkanteko ja kuittaukset ”huumoriksi” kalahtavat omaan nilkkaan.

Äänestäjien arvioitavaksi jää, ymmärtävätkö he Niinistön sanoman, jossa rehellinen työnteko on arvossaan.

Sauli Niinistö tarvitsee taakseen myös perinteisesti demareita äänestävää valistunutta väkeä, joka kaipaa uutta ja tuoretta vaihtoehtoa.

Tarja Halonen esiintyi näyttävästi toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n liittokokouksessa. Hän paljasti vanhan SAK-juristin karvansa puolustamalla rajusti työehtosopimusten yleissitovuutta ja samalla ay-liikkeen valtaa.

Tarja Halosen tukijoukoksi on demareitakin innokkaammin lähtenyt Vasemmistoliitto, jonka puoluevaltuusto ylisti ehdokastaan keskiviikkona. Vasemmistoliiton rajoittamaton tuki tuo punaväriä Halosen vaalikampanjaan, ei kovin räikeästi, mutta kuitenkin riittävästi, jotta viime presidentinvaaleissa vasemmiston ehdokasta äänestäneet, mutta muuten porvarillisesti ajattelevat suomalaiset toivottavasti havahtuvat asiaan.

Vihreiden tukea Haloselle ei voi jättää huomiotta, vaikka heillä nimellisesti onkin oma ehdokas, puolustusvoimaksi julistautunut Heidi Hautala, yksi vaalien ensimmäisen kierroksen täyte-ehdokkaista.

Päivän lehti

19.1.2020