fbpx
Uutiset

Presidenttikisa vielä lähtötelineissä

Vaisua, perin vaisua.

Juuri muuta ei voi sanoa presidenttikisan alkutaipaleesta. Muutama tentti on vedetty läpi yleisön haukotellessa.

Ylen ja MTV3:n näyttämissä vaalilähetyksissä oli vaikea kuvitella, että kilpaa käydään maan ykkösvirasta. Neljä herrasmiestä – Paavo Lipponen (sd.), Sauli Niinistö (kok.), Paavo Väyrynen (kesk.) ja Timo Soini (ps.) – istuivat jakkaroilla hymyssä suin ja vastailivat kysymyksiin ilman intohimon häivää.

Väittelyä oli edes turha toivoa. Näin siitä huolimatta, että asetelma on mitä herkullisin. Niinistö ja Lipponen ovat eurooppalaisen Suomen esitaistelijoita ja Väyrynen Soinin kera markanpalauttajia, jotka haluaisivat irti koko EU-kauheudesta.

Kunnon debatista ei silti ole ollut tietoakaan. Eikä kyse voi olla pelkästään muuttuneesta tenttaamistavasta. Kun ennen tivattiin, esitettiin jatkokysymyksiä ja vaadittiin perusteluja perustelujen jälkeen, tyydytään nyt esittämään ystävällisesti kysymys ilman jatkokysymyksiä ja tivaamista. Ihan kuin siinä kaverina juteltaisiin.

Tyylin muutoksen ei pitäisi kokonaan halvaannuttaa ehdokkaita. Esimerkiksi Timo Soinilla olisi nyt tuhannen taalan paikka painaa Lipposen ja Niinistön päälle.

Soini tyytyy kuitenkin artikuloimaan asiallisesti ilman hänelle tavanomaisia kärjistyksiä.

Väyrynen on selvästi Soinia ärhäkkäämpi. Mutta hänkin on vaihtanut paatoksellisuuden huumoriin ja rentouteen.

Mistähän tässä on oikein kyse?

Pitää muistaa, että menossa ovat vasta verryttelykierrokset. Kaikkia kortteja ei vielä haluta lyödä pöytään. Kyse on paljon myös taktiikasta. Vaaleja ei voiteta vain omia kannattajia hurmaamalla.

Se hallitsee Mäntyniemessä seuraavat kuusi vuotta, joka omien kannattajien lisäksi kykenee eniten hurmaamaan muita.

Muiden kuin puolueuskollisten hurmaamisessa johtaa ylivoimaisesti Sauli Niinistö. Hän on demarien keskuudessa suositumpi kuin Lipponen ja perussuomalaistenkin väki luottaa enemmän häneen kuin Soiniin.

Soini on toinen muiden reviireille yltävä. Hän vetoaa EU- ja maahanmuuttovastaisuudellaan tiettyyn osaan demareita, mutta myös kokoomuslaisiin.

Väyrynen saa omat joukkonsa kohtalaisesti taakseen ja koonnee perussuomalaisiin loikanneitakin riveihinsä. Siihen se kuitenkin jää.

Lipposella on varmasti kannatusta sen viidenneksen joukossa, joka ei vielä osaa määrittää kantaansa ehdokkaisiin. Hänen alhaiset kannatuslukunsa nousevat vielä.

On kuitenkin vaikea kuvitella, että hänestä tai kenestä muustakaan tulisi Niinistölle todellista haastajaa. Toiselle kierrokselle toki mennään, mutta siellä Niinistöä on vaikea voittaa.

Myös vaalikeskustelujen vaisuus ja yleisellä tasolla pysyminen pelaavat Niinistön pussiin. Hänen ei tarvitse haastaa eikä ärsyttää vastapuolta, jonka ääniä toiselle kierroksella tarvitaan.

Menot