Uutiset

Presidenttikisaan ihan uusi jännite

Ensi vuoden presidentinvaaleihin saadaan ihan uusi jännite, kun ex-pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ilmoittautui kisaan mukaan.

Lasse Lehtinen sanoi vielä keskiviikkona Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei hän vetäydy ehdokkuudesta Lipposen takia. Eilen hän kuitenkin pyörsi sanansa ja kertoi antavansa tukensa ex-pääministerille.

Saattaa hyvinkin olla, ettei SDP:ssä tarvita sittenkään esivaalia, vaan Lipponen valitaan suoraan ehdokkaaksi ja puolueorganisaatio keskittyy hänen tukemiseensa.

Lipponen on monen kertaan sanonut, ettei häntä enää maan ykkösvirka kiinnosta, vaan hän keskittyy perhe-elämäänsä.

Noiden puheiden jälkeen on kuitenkin tapahtunut paljon. Haastava yhteiskunnallinen tilanne pani hänet arvioimaan ehdokkuuttaan uudelleen.

Lipposen mukaan hän haluaa nostaa vaalikeskusteluissa esiin yhteiskunnan kannalta tärkeitä asioita. Niitä Lipposelle ovat EU:n tulevaisuus, kansalaisten eriarvoistuminen, vihapuheiden lisääntyminen ja pohjoismainen hyvinvointivaltio.

Lipposen ehdokkuus on otettu tyytyväisenä vastaan yli puoluerajojen. Muun muassa pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ilmaisi tyytyväisyytensä Lipposen ratkaisusta.

Lipposen EU-poliittinen linja on hyvin lähellä Kataisen ja kokoomuksen ajatuksia. Hän suhtautuu myönteisesti Natoon, vaikka onkin joskus ilmaissut päinvastaisia mielipiteitä. Ne ovat kuitenkin olleet enemmän poliittiseen tilanteeseen sopivaa retoriikkaa kuin hänen todellisia mielipiteitään.

Sauli Niinistöstä on monissa yhteyksissä puhuttu lähes varmana presidenttinä, jolla on suuri mahdollisuus tulla valituksi jo ensimmäisellä kierroksella. Nyt Niinistö saa vertaisensa haastajan ja ennakkoarviot menevät uusiksi.

Presidentti-instituution ja maamme kannalta asetelma Niinistö vastaan Lipponen on erinomainen. Näin maan ykkösvirkaa tavoittelevat ansioituneet ja kokeneet valtiomiehet, joilla on kansainvälistä painoarvoa.

Näillä näkyminen presidentin posti on kahden kauppa.

Perussuomalaisten todennäköiselle ehdokkaalle Timo Soinille asetelma sopii huonosti. Median mielenkiinto kohdistu ilman muuta huippukokeneeseen kaksikkoon. Soinille jää sivustahuutelijan rooli.

Keskustan ehdokkaaksi on ilmoittautunut vasta Paavo Väyrynen. Puoluejohdolla on kova työ kaivaa esiin uskottava ehdokas, koska Olli Rehn ei todennäköisesti ole käytettävissä. Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ja puheenjohtaja Mari Kiviniemi ovat ihan varteenotettavia. Kynnys ehdokkuudelle on kuitenkin nykytilanteessa kova. Keskustan ehdokkaan mahdollisuudet kun ovat minimaaliset. Toisaalta puolueella ei olisi varaa toiseen rökäletappioon peräkkäin.

Keskustalla on nyt kiire saada ehdokas, joka selkeästi kirii keskustan esivaalissa Paavo Väyrysen ohi. Jos edellä mainittu kaksikko kieltäytyy kunniasta, jäljelle jäävät Sirkka-Liisa Anttila ja Seppo Kääriäinen.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic