fbpx
Uutiset

Presidenttipeli on tasoittumassa

Helsingin
Sanomien tuore mielipidemittaus kertoo tähän asti vaalien ylivoimaisen suosikin Sauli Niinistön kannatuksen laskusta. Kokoomusehdokkaan suosio on pudonnut kuukaudessa kuusi prosenttiyksikköä.

HS-gallupin tulosta ei voi tulkita yksioikoisesti Niinistön kannatuksen laskuna. Kysymys on myös tästä: Niinistön kilpailijat ovat kasvattaneet suosiotaan.

Niinistöllä oli etumatkaa, jota kampanjansa vauhtiin saaneet ehdokkaat ovat kuromassa kiinni. Presidenttipelin lähtöruudussa Niinistön kannatus on ollut aivan liian korkealla.

Mittaukset ovat omissa rajoissaan kertoneet kaiken aikaa aivan oikeita tuloksia, mutta jos keskustelu pyörii yhden ehdokkaan ympärillä, tämä tietysti heijastuu myös gallupien tuloksiin.

Niinistö on sikäli onnellisessa asemassa, että hänellä on varaa menettää suosiotaan äänestäjien keskuudessa. HS-gallupissa hän on yhä ehdokas ylitse muiden 44 prosentin kannatuksella.

Listalla neljän seuraavan presidenttiehdokkaan yhteenlaskettu kannatus on 34 prosenttia!

Niinistön perässä hiihtävistä erityisen tyytyväinen voi olla keskustan Paavo Väyrynen. Hän on kyselyn kolmanneksi suosituin presidenttiehdokas ja hän imuroi kuukaudessa neljä prosenttiyksikköä lisää suosiota.

Kakkonen on perussuomalaisten Timo Soini. Hän on kampanjoinut vähän, silti hänenkin suosionsa on kasvussa.

Sosiaalidemokraattien Paavo Lipposen takana seisoo kyselyssä vain seitsemän prosentin tukijoukko. Tuloksessa on selitettävää niin Lipposelle kuin varsinkin SDP:lle.

SDP:n ääniosuus oli kevään eduskuntavaaleissa 19,1 prosenttia. Vaikuttaa vahvasti siltä, että puolueen kolmen perättäisen presidentin putki on katkeamassa.

Miten peli kehittyy tästä eteenpäin? Näköpiirissä olevan mukaan Niinistö on vaalin toisen kierroksen toinen ehdokas, toisesta paikasta kamppailevat Väyrynen ja Soini.

Väyrynen on jo vauhdissa, samaan pystyy kuitenkin myös Soini, jos on vain riittävän kiinnostunut ehdokkuudesta. Hänen kampanjointiaan rajoittavat muut politiikan työt, Väyrynen on ehdokkaana vapaa kuin taivaan lintu.

Väyrysellä on aikaa ja hämmästyttävä määrä intoa. Politiikan veteraani jaksaa kiertää maata tilaisuuksissa, joissa on kourallinen yleisöä.

Väyrynen aikookin ottaa presidenttipelissä työvoiton.

Hän osaa myös politiikan pelin, mistä käy esimerkkinä Niinistöä kohti hyökkääminen tämän Nato-pohdinnoissa. Väyrynen iski kovaa väittämällä Niinistön lupaavan kansanäänestystä, jota ei järjestetä.

Väyrysen pohdinta on tyhjän päällä. Suomi ei tietenkään voi päätyä kuin itsestään läntisen sotilasliiton jäseneksi niin, että äkkiä kansanäänestys voitaisiin todeta turhaksi.

Juuri Väyrynen on ehdokkaista se, jonka voi odottaa sähköistävän keskustelua vielä monta kertaa.

Menot