Uutiset

Professori Jaatisen linja-autoasemalle jatkoaikaa Riihimäellä

Riihimäen kaupunginvaltuuston tammikuussa hyväksymää asemakaavaa vastaan nostettiin viisi valitusta. Uusi kaava määrää vanhan linja-autoasemarakennuksen purettavaksi.

Riihimäki-Seura ry, Museovirasto, Hämeen ELY -keskus, Pro linja-autoasema -liike ja kolmen yksityishenkilön ryhmä jättivät painavan sanansa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden kirjaamoon pelastaakseen kulttuuriaarteen.

Hallinto-oikeuden asioiden käsittelyaikojen keskiarvoksi on laskettu kahdeksan kuukautta, joten koko oikeusprosessi saattaa kestää yli vuoden. Pro linja-autoasema -liikkeen vetäjä Jouni Rasimus onkin ehdottanut, että kaupunki tarjoaisi tilaa määräaikaisella vuokrasopimuksella asian käsittelyn ajaksi yksityisten tai yritysten käyttöön.

Rakennuksen isännöitsijä Pertti Mäkelä kertoo, että linja-autoaseman rakennus on jo pääosin kaupungin omassa käytössä, eikä vuokrauksesta ole toistaiseksi keskusteltu.

-R-kioskin liiketilan lisäksi rakennuksessa on muutaman yrityksen varastotilaa. Kaupungin työllistämisprojektin remonttiryhmä käyttää matkahuollon toimitiloja tukikohtanaan, ja vanha väestönsuojatila on Riihimäen Työväentalomuseon arkistokäytössä. Lisäksi Harjurinteen peruskorjattavan ylä-asteen kalustoa on sijoiteltu ympäri asemarakennusta.

Kansanliike luottavaisella mielellä

Riihimäen kaupunginarkkitehtinä 1950-luvulla toimineen ja myöhemmin Teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin professorina vaikuttaneen Martti Jaatisen piirtämän linja-autoaseman kohtalosta on väännetty kättä jo pidemmän aikaa. Kansanliike Pro linja-autoasema tekee kaikkensa säästääkseen vanhan kulttuurillisesti arvokkaan rakennuksen purkutuomiolta. Liikkeen jättämässä seitsemänsivuisessa valituksessa on 16 perusteltua kohtaa, joiden nojalla liike vaatii päätöksen kumoamista.

-Meillä on maankäyttö ja rakennuslaki takanamme, sillä niissä sanotaan, että rakennettua kulttuuriperintöä ei saa tuhota ilman pakottavaa tarvetta. Sitä pakottavaa tarvetta ei ole kukaan pystynyt osoittamaan.

-Museovirastokin on sanonut, ettei kysymyksessä ole enää vain riihimäkeläisten asia, vaan tällä päätöksellä on merkitystä suuremmassa mittakaavassa tulevaisuudessa alueiden käytön suunnittelussa.

Rasimus on kiitollinen kaikille rakennuksen suojeluun osallistuneille.

-Tämä on tällaista vapaaehtoista kotiseutuhenkistä aktiivitoimintaa. Olen saanut paljon tukea rakennuksen säilyttämisen kannalla olevilta ihmisiltä. Kaikki ovat kannustaneet ja ymmärtäneet, että tämä on tärkeä asia. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic