fbpx
Uutiset

Professori Jaatisen linja-autoasemalle jatkoaikaa Riihimäellä

Riihimäen kaupunginvaltuuston tammikuussa hyväksymää asemakaavaa vastaan nostettiin viisi valitusta. Uusi kaava määrää vanhan linja-autoasemarakennuksen purettavaksi.

Riihimäki-Seura ry, Museovirasto, Hämeen ELY -keskus, Pro linja-autoasema -liike ja kolmen yksityishenkilön ryhmä jättivät painavan sanansa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden kirjaamoon pelastaakseen kulttuuriaarteen.

Hallinto-oikeuden asioiden käsittelyaikojen keskiarvoksi on laskettu kahdeksan kuukautta, joten koko oikeusprosessi saattaa kestää yli vuoden. Pro linja-autoasema -liikkeen vetäjä Jouni Rasimus onkin ehdottanut, että kaupunki tarjoaisi tilaa määräaikaisella vuokrasopimuksella asian käsittelyn ajaksi yksityisten tai yritysten käyttöön.

Rakennuksen isännöitsijä Pertti Mäkelä kertoo, että linja-autoaseman rakennus on jo pääosin kaupungin omassa käytössä, eikä vuokrauksesta ole toistaiseksi keskusteltu.

-R-kioskin liiketilan lisäksi rakennuksessa on muutaman yrityksen varastotilaa. Kaupungin työllistämisprojektin remonttiryhmä käyttää matkahuollon toimitiloja tukikohtanaan, ja vanha väestönsuojatila on Riihimäen Työväentalomuseon arkistokäytössä. Lisäksi Harjurinteen peruskorjattavan ylä-asteen kalustoa on sijoiteltu ympäri asemarakennusta.

Kansanliike luottavaisella mielellä

Riihimäen kaupunginarkkitehtinä 1950-luvulla toimineen ja myöhemmin Teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin professorina vaikuttaneen Martti Jaatisen piirtämän linja-autoaseman kohtalosta on väännetty kättä jo pidemmän aikaa. Kansanliike Pro linja-autoasema tekee kaikkensa säästääkseen vanhan kulttuurillisesti arvokkaan rakennuksen purkutuomiolta. Liikkeen jättämässä seitsemänsivuisessa valituksessa on 16 perusteltua kohtaa, joiden nojalla liike vaatii päätöksen kumoamista.

-Meillä on maankäyttö ja rakennuslaki takanamme, sillä niissä sanotaan, että rakennettua kulttuuriperintöä ei saa tuhota ilman pakottavaa tarvetta. Sitä pakottavaa tarvetta ei ole kukaan pystynyt osoittamaan.

-Museovirastokin on sanonut, ettei kysymyksessä ole enää vain riihimäkeläisten asia, vaan tällä päätöksellä on merkitystä suuremmassa mittakaavassa tulevaisuudessa alueiden käytön suunnittelussa.

Rasimus on kiitollinen kaikille rakennuksen suojeluun osallistuneille.

-Tämä on tällaista vapaaehtoista kotiseutuhenkistä aktiivitoimintaa. Olen saanut paljon tukea rakennuksen säilyttämisen kannalla olevilta ihmisiltä. Kaikki ovat kannustaneet ja ymmärtäneet, että tämä on tärkeä asia. (HäSa)

Menot