fbpx
Uutiset

Professori nihkeänä Soinin kritiikille: Hallitusohjelma ei voi olla yksityiskohtainen

Nykyinen hallitus on lähtenyt liikkeelle huomattavasti suurpiirteisemmällä ohjelmalla kuin aiemmat – ja tarkoituksella. Siitä huolimatta ulkoministeri Timo Soini (ps.) ehätti torstaina Helsingin Sanomien haastattelussa syyttämään sote-kiistasta nimenomaan liian löyhää hallitusohjelmaa.

Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin professorin Jan Sundbergin mielestä nykyinen hallitusohjelma ei ole kuitenkaan todellinen syy, miksi sote-ratkaisua ei voida saada aikaan.

– Ohjelman täytyy olla hieman löyhä. Ei se voi olla yksityiskohtainen. Jos oletetaan hallituksen istuvan neljä vuotta, sinä aikana voi tapahtua mitä vain. Ohjelmassa on oltava vapausasteita.

Tämä nähtiin esimerkiksi Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen aikana, kun yleinen taloustilanne aiheutti sen, että vuonna 2011 Säätytalolla laaditusta 140-sivuisesta kuuden puolueen hallituksen ohjelmasta tuli mahdoton noudattaa. Juurikin sote-uudistus jäi vuosina 2011–2014 istuneelta Kataisen hallitukselta toteuttamatta.

Hallitusohjelman sijaan ongelmat juontuvat Sundbergin mukaan kummankin puolueen perimmäisestä luonteesta: Keskittämistä kannattava kokoomus ja maaseudun asialla perinteisesti ollut keskusta ovat ääripäissä alueajattelussa.

Sote-alueet loisivat neljännen Suomen alueita jakavan järjestelmän. Sundberg haluaisikin tuoda takaisin joko vuoteen 2010 toimineet lääninhallitukset tai vastaavat aluehallinnolliset keskukset.

– Meillä on jo ELY-keskuksia, aluehallintovirastoja ja maakuntaliittoja, joiden kaikkien rajat menevät ristiin. Sitten tulisi vielä sote-alueet neljäntenä tähän päälle. Tähän tarvitaan ilmaan muuta jokin yhtenäinen elin. Tämä ei ole kestävä tilanne pitkällä tähtäimellä.

Asiasanat

Menot