fbpx
Uutiset

Professori perustuslain muutoksesta: Merkittävä heikennys perusoikeuksiin, vaalit nostavat kynnystä nopeaan käsittelyyn

Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro pitää tiedustelulakipaketin edellyttämää lakimuutosta erittäin merkittävän muutoksena. Jos perustuslakia muutetaan nopeutettuna, kyseessä on ensimmäinen kiirehditty muutos uuden, vuonna 2000 voimaan astuneen perustuslain aikana.
Perustuslain nopeutettu muuttaminen edellyttää eduskunnan 5/6-enemmistöä. Tällöin muutos voidaan säätää yhden eduskunnan aikana, kun tavallisesti sen taakse on saatava kaksi perättäistä eduskuntaa.

Kirjesalaisuuden höllentäminen olisi merkittävä heikennys perusoikeussuojaan, julkisoikeuden professori Juha Lavapuro sanoo.

– Tämä on sellainen päätös, mikä edellyttää erittäin tarkkaa harkintaa varsinkin, kun se on tarkoitus tehdä kiirehdityssä käsittelyssä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi tänään, että perustuslain muuttamiselle ei ole esteitä.

Hallituksen esityksen mukaan perusoikeuksiin kuuluvaa kirjesalaisuutta höllennetään, jotta sotilas- ja siviilitiedustelulait voidaan säätää.

Niin sanottu tiedustelulakipaketti antaisi viranomaisille lisää valtuuksia esimerkiksi sähköisen viestiliikenteen ja rajat ylittävän viestinnän tiedustelemiseen.

Erityisesti se lisäisi Suojelupoliisin toimivaltuuksia.

Valiokunta lausui esteistä, ei suosituksista

Lavapuro painottaa, ettei perustuslakivaliokunta ehdota perustuslain kiireellistä muuttamista, vaan lausuu ainoastaan, ettei perustuslaissa ole sille esteitä.

– Päätöksessään valiokunta suosittelee vahvasti, että muutos käsitellään tavallisessa perustuslain käsittelyssä.

Lavapuron mukaan kiireellisen käsittelyn perustelu heikkenee, kun vaalit lähestyvät.

– Ensi kevään vaalit nostavat kiirehdityn käsittelyn kynnystä entisestään.

Perustuslain muuttaminen edellyttää tavallisesti kahden peräkkäisen eduskunnan tuen.

Nopeutettu säätäminen tarkoittaa sitä, että perustuslain muutoksesta äänestetään ainoastaan istuvan eduskunnan suuressa salissa.

Jotta muutos menisi läpi, se tarvitsee 5/6-enemmistön eduskunnassa.

Lisää valtuuksia Supolle ja puolustusvoimille

Tiedustelulakipaketti sisältää lakiesitykset siviilitiedustelusta, sotilastiedustelusta ja tiedustelun valvonnasta sekä ehdotuksen perustuslain muutoksesta. Perustuslain muutos heikentäisi kansalaisten viestien suojaa.

Hallituksen mukaan lakien tavoitteena on ehkäistä muun muassa terrorismia ja vakoilua sekä turvata infrastruktuuri kyberhyökkäyksiltä.

Lakipakettiin kuuluvia uusia toimivaltuuksia ovat muun muassa viestien jäljentäminen, paikkatiedustelu, postipakettien pysäyttäminen jäljentämistä varten ja tietoliikennetiedustelu eli verkkoliikenteen seuranta.

Valtuuksia voi lakiesitysten mukaan käyttää ilman rikosepäilyä. Lupa tietoliikennetiedusteluun täytyy hakea tuomioistuimelta.

Supo voisi jatkossa tehdä tiedustelua myös ulkomailla. Samalla tulisi mahdolliseksi yhteistyö ulkomaisten tiedustelupalveluiden kanssa Suomen rajojen sisäpuolella.

Tiedustelun valvomiseksi eduskuntaan ollaan perustamassa tiedusteluvalvontavaliokuntaa. Tiedustelun laillisuutta valvoisi uusi viranomainen tiedusteluvaltuutettu.

Menot