Uutiset

Professori: Putin hyötyy samasta ihmisluonteen ominaisuudesta kuin Hitler

Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen arvioi esseekokoelmassaan Vanhan Venäjän paluu, että presidentti Vladimir Putin hyötyy samasta ihmisluonteen ominaisuudesta kuin Hitler 1930-luvun Saksassa.
 
– Ongelma on sama kuin 1930-luvun alun Saksassa, jossa se, joka halusi työskennellä, ei voinut löytää työtä. Aineellisen tyydytyksen sijasta voitiin ainakin paeta äärimmäisyysliikkeisiin, jotka tarjosivat henkistä tyydytystä. Kuten voin tuotantoa on mahdollista muuntaa tykkien tuotannoksi, on leipää mahdollista korvata sirkushuveilla ja isänmaallisella hurmoksella. On aivan ilmeistä, että tämä yhtälö toimii myös nykypäivän Venäjällä, Vihavainen kirjoittaa.
 
Hitleriä ja natseja boikotoitiin joissakin tilanteissa, minkä nämä käänsivät taitavasti edukseen.
 
– Kun Venäjän talous näyttää olevan ajautumassa taantumaan, on vihamielinen länsi parasta mitä hallitus voi kansalleen tarjota, kun se kaipaa selityksiä elintason alenemiselle.
 
Venäläiset tottuivat neuvostososialismin oloissa viihtymään aineellisen puutteen oloissa, mitä EU-maissa ei ehkä ymmärretä. Putinin propagandakoneisto hyödyntää etenkin toisen maailmansodan perintöä.
 
– Sota oli Neuvostoliiton suurta aikaa, ja sen herooisia päiviä muistellaan yhä tietyllä nostalgialla huolimatta siitä, että se oli myös ainutlaatuisen tuhoisa.
 
Vihavainen ei tee eroa Hitlerin ja Stalinin välille arvioidessaan Stalinin hallinnon olemusta.
 
– Järjestelmä saattoi olla jonkinlainen fasismin muunnos, kuten sen vasemmistolaiset viholliset väittivät. (LM-HäSa)

Asiasanat