Uutiset

Professori saanut useita vinkkejä pankkihyökkäysten tekijöistä

 

Osuuspankkia ja Nordeaa viime päivinä haitanneiden palvelunestohyökkäyksien tekijöitä ei ole vielä löydetty. Johtava asiantuntija Kauto Huopio Viestintävirastosta sanoo, että yksi taho on väittänyt olevansa iskujen takana. Huopio ei kuitenkaan halua avata asiaa kovin tarkasti käynnissä olevan poliisitutkinnan takia.

– Tämä ilmoitus on löytynyt sosiaalisen median palstoilta. Kirjoitus on tehty nimimerkin takaa. Sen vuoksi on mahdotonta sanoa, onko kyse yksittäisestä henkilöstä vai ryhmästä. Poliisi on tietoinen tähän tapaukseen liittyvistä yksityiskohdista, Huopio sanoo ja lisää, että kirjoitus on havaittu joskus vuodenvaihteen aikana.

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta sanoo törmänneensä viime päivinä lukuisiin huhuihin mahdollisista tekijöistä. Hänelle on lähetetty jopa useita viestejä, joissa on haluttu paljastaa iskujen tekijä.

 

Viesteissä yhtäläistä on se, kaikki vinkit ovat tulleet suomalaisilta henkilöiltä.

– Itse suhtaudun kaikkiin ilmoituksiin ja epävirallisiin tietoihin hyvin varovaisesti. Haluan antaa tutkijoille rauhan selvittää asioita.

Limnéll sanoo, että pankkeja vastaan tehdyissä hyökkäyksissä on poikkeuksellista, että yksikään taho ei ole tullut voimallisesti julkisuuteen ottamaan kunniaa itselleen.

– Sonya ja Microsoftia vastaan joulun alla tehdyistä hyökkäyksistä tultiin isosti julkisuuteen. Nyt en ole ainakaan itse huomannut mitään virallista ulostuloa.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen arvioi aiemmin MTV:n uutisille, että iskujen takana ovat suomalaisteinit.

 

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Piiroinen keskusrikospoliisista sanoo, että poliisi on tietoinen julkisuudessa esille tulleista epäilyistä.

– Jutun tutkinnassa ollaan hyvin alkuvaiheessa. En voi valitettavasti kommentoida tutkinnan sisältöä.

Krp tekee parhaillaan tietoteknistä tutkintaa ja yrittää saada tietoja ulkomailla sijaitsevista laitteista ja järjestelmistä kansainvälisten oikeusapupyyntöjen avulla.

– Tietotekniset rikokset ovat haastavia tutkia. Todisteet ovat hyvin usein ulkomailla, mikä edellyttää oikeusapupyyntöjä, jotka vievät yleensä aikaa. (LM-HäSa)

 

Asiasanat