fbpx
Uutiset

Professori SAK:n ehdotuksesta: ”Yhteentörmäys hallituksen kanssa saatetaan välttää”

SAK löi pöytään oman vastaehdotuksensa hallitukselle kilpailukyvyn parantamisesta.

SAK:n esityksessä tarjotaan äärimaltillista palkkaratkaisua vuosiksi 2017–2018, työttömyysvakuutusmaksun osittaista siirtämistä palkansaajille, eläkepuskurien käyttöä vuosina 2017–2018 ja hallituksen esityksen mukaisesti työnantajan sairausvakuutusmaksujen alentaminen 1,72 prosenttiyksiköllä.

Osana palkkaratkaisua SAK esittää, että vuonna 2017 tehdään nollaratkaisu ja 2018 avoin sektori päättää palkankorotustason.

SAK:n mukaan vaikutukset kustannuskilpailukykyyn olisivat 4,2 prosenttia. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että palkkamaltti ja nollalinja on paras tapa korjata Suomen kilpailukykyä.

– Tämä on sellainen vaihtoehto, jolla varmimmin saadaan kilpailukykyhyppy aikaiseksi.

Lyly kuvailee SAK:n tekemää esitystä historialliseksi.

– Olemme tehneet historiallisen päätöksen, että työmarkkinakierros avataan tällä tavalla, vähän reilu vuosi ennen kuin on kierros. Tämän pitäisi avata yritysten silmiä, että palkkamaltti on olemassa, ja yritysten kaipaama linja, että avoin sektori määrittelee palkankorotukset.

Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen Helsingin yliopistosta pohtii, että ovatko SAK:n esittämät toimet kuitenkaan riittäviä hallitukselle.

– Sellainen kysymys nousee päällimmäisenä mieleen. Se, että tarjotaan nollakorotuksia, on nähtävä myönteisenä ja saattaa olla, että tämä rauhoittaa tilanteen ja tekee mahdolliseksi pidättäytyä hallituksen esittämästä pakkolainsäädännöstä.

Lyly sanoi tiedotustilaisuudessa, että SAK on valmis paikalliseen sopimiseen työehtosopimuksen sisällä. Kanniainen sanoo, että hallitukselta on tulossa lokakuussa toinen paketti, joka koskee työmarkkinoita. Professori olettaa, että esityksessä on vapaaseen sopimiseen liittyviä kohtia.

– Hallituksella voi olla pidemmälle meneviä ajatuksia paikallisesta sopimisesta.

Kanniainen kuitenkin sanoo, että SAK:n ulostulo on liikahdus oikeaan suuntaan.

– Tämä saattaa mahdollistaa sellaisen ratkaisun, jossa yhteentörmäys SAK:n ja hallituksen välillä vältetään. Toisaalta, täytyy muistaa, että STTK ja Akava ovat olleet valmiit menemään pidemmälle. He ovat hyväksyneet tämän viiden prosentin kilpailukyvyn parantamisen. Tässä ei aivan näytetä siihen yltävän.

Kanniaisen mukaan aiemmin vastahakoiselta vaikuttaneen SAK:n kohtuullisen nopea ulostulo tarkoittaa sitä, että työmarkkinajärjestö joutui lopulta mukautumaan hallituksen aikatauluun.

– Kyllä pääministeri [Juha] Sipilä tätä orkesteria nyt johtaa. Luultavasti sielläkin [SAK] on nyt nähty, että Sipilä määrää askelmerkit ja siihen on mukautuminen.

Kanniaisen lisäksi SAK:n ehdotuksen riittämättömyyttä epäili Akavan Sture Fjäder. Hän kertoi tuoreeltaan Lännen Medialle olevansa pettynyt SAK:n ehdotukseen.

Asiasanat

Menot