fbpx
Uutiset

Professorien ahdinko

Kiitos dosentti Pekka Rahkilalle (HäSa 24.1.) asiantuntevasta ja valaisevasta yleisönosaston kirjoituksesta. Missä ahdingossa yliopistojen ja korkeakoulujen professorit tällä hetkellä työskentelevätkään! Työmäärä on kohtuuton ja rahoitus riittämätöntä

Näinkö niitä poliitikkojen peräänkuuluttamia innovaatioita saadaan aikaiseksi?

Lahjakkaiden opetus on peruskoulussa ja lukiossa laiminlyöty. Siellä edetään heikoimpien ehdoilla ja hyvät saavat rauhassa alisuoriutua, kun vähemmälläkin työllä voi nuoruuttaan elää.

Kouluissa on tärkeämpää viihtyä kuin tehdä töitä. Pisa-tutkimuksiin mielellään vedotaan, ja uskonkin, että keskimääräisesti (!) Suomen koululaiset pärjäävät hyvin kansainvälisessä vertailussa. Se ei kuitenkaan riitä. Pienenä maana meidän tulee käyttää resurssimme oikein säilyttääksemme vastaisuudessakin kilpailukykymme. Sama “kaikille kaikkea” pätee yliopistoissakin.

Mikä globaali hyväntekijä Suomi luulee olevansa, kun tarjoaa ilmaista yliopisto-opetusta ulkomaalaisille, jotka valmistuttuaan karkaavat paremman palkkatason ja työllityyden maihin? Missähän maassa suomalaiset saavat vastaavan edun?

Opetusministeri Antti Kalliomäki (sd.) puolustaa nykyistä käytäntöä, jonka varmasti jokainen maalaisjärjelläkin pystyy kyseenalaistamaan. Muistaakseni Vihriälän globalisaatioraportissakin ehdotettiin opintojen maksullisuutta ulkomaalaisille.

Helpottaisiko professorien työtaakkaa, jos opiskelijoita olisi vähemmän ja rahaa enemmän? Voisi sitten niitä matematiikan tukiopetustunteja antaa vaikka teknillisten korkeakoulujen opiskelijoille.

Opetustyöläinen

Hämeenlinna

Menot