Uutiset

Protu ei kilpaile rippileirin kanssa

Hattulalainen Matti Koskinen kertoo ajautuneensa vähän sattumalta muutama vuosi sitten Prometheus-leirille eli uskontoihin sitoutumattomalle elämänkatsomusleirille.

– Rippileirille en halunnut, koska en usko, enkä pitänyt sitä omana juttunani. Isä on ollut Protulla ohjaajana, ja hän suositteli sitä. Aika kivaa leirillä sitten oli, Koskinen kuvailee.

– Ai aika kivaa? Elämän paras viikko, hehkuttavat hämeenlinnalaiset Maija Kokkonen ja Emmi Pakarinen omia kokemuksiaan.

Kaurialan lukiossa opiskeleva kolmikko innostui omista Protu-leireistään siinä määrin, että kaikki ovat ilmoittautuneet apuohjaajiksi.

– Oma leiri oli niin mahtava, että haluan tehdä muille samanlaisen, Maija sanoo.

Matti on ensi kesänä apuohjaajana kolmatta kertaa, Maija toista ja Emmi ensimmäistä.

Suosio kasvanut vähitellen

Prometheus-leirien suosio on kasvanut pikku hiljaa. Tänä vuonna leirejä on yli 70 eri puolilla Suomea, ja leirien aikuisista eli yli 20-vuotiaista ohjaajista on kova pula.

– Appareita eli apuohjaajia on tarpeeksi. Ohjaajista sen sijaan puuttuu vielä nelisenkymmentä, kertoo Matti Koskinen, joka kouluttaa itse uusia apuohjaajia.

Koskinen toivookin, että esimerkiksi aiemmin ohjaajana toimineet lähtisivät uudelleen mukaan.

Ensimmäiset Prometheus-leirit järjesti filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien yhdistys vuonna 1989. Seuraavana vuonna leirejä varten perustettiin Prometheus-leirin tuki ry.

Leirit on tarkoitettu ensisijaisesti uskontokuntiin kuulumattomille nuorille, mutta niille osallistuu myös paljon kirkkoon kuuluvia nuoria. Esimerkiksi Maija Kokkonen ja Emmi Pakarinen ovat molemmat käyneet sekä rippileirin että Protun.

Tytöt sanovatkin, etteivät Prometheus-leirit varsinaisesti kilpaile rippileirin kanssa, mutta tarjoavat toisenlaisen näkökulman elämään ja yhteiskuntaan.

– Moni käy rippileirin tavan vuoksi, kun kaikki muutkin käyvät. Minua kiinnosti Protussa se, että sinne mennään vapaaehtoisesti, eli porukka valikoituu eri tavalla, Maija sanoo.

Prometheus-leirillä jokaiselle päivälle on nimetty oma aihe, jota käsitellään. Valmiita vastauksia ei ole, vaan asioita pohditaan keskustelemalla.

Aiheita ovat esimerkiksi erilaisuus ja syrjintä, päihteet ja riippuvuudet sekä maailmankuvat ja -katsomukset. Tänä vuonna vuoden teemaksi on valittu ympäristö ja joka leirillä käsitellään myös seurustelua ja seksuaalisuutta.

Suurin osa leireistä järjestetään pääkaupunkiseudulla. Hämeenlinnan seudulla leirejä on ensi kesänä Hattulan Ahorannassa ja Janakkalan Voiman talolla Leppäkoskella. Tietoa Prometheus-leireistä ja esimerkiksi ohjaajakoulutuksesta on tarjolla osoitteessa www.protu.fi.

Leirit ovat saaneet nimensä Kreikan taruston Prometheukselta, joka varasti tulen jumalilta tuodakseen sen ihmisille. Häntä myös pidettiin inhimillisen kulttuurin suojelijana. (HäSa)

Päivän lehti

29.5.2020