Uutiset

PS-nuoret kokoontuivat päättämään sääntömuutoksesta hautakivi rekvisiittana – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"

Perussuomalaisten nuorisojärjestö käsittelee tänään Tampereella sääntömuutosta, joka antaisi emopuolueelle halutessaan mahdollisuuden puhdistaa nuorisojärjestö etnonationalisteista.
Tomer Souranto (vas.), Iisak Selin ja Toni Saarinen toivat kokouspaikalle styroksista tehdyn hautakiven. Kuva: TIMO MARTTILA
Tomer Souranto (vas.), Iisak Selin ja Toni Saarinen toivat kokouspaikalle styroksista tehdyn hautakiven. Kuva: TIMO MARTTILA

Perussuomalaisten nuorten yleiskokous kokoontui lauantaina Tampereelle päättämään sääntömuutoksesta, joka mahdollistaisi sen, että emopuolue voisi halutessaan erottaa nuorisojärjestön jäseniä.

Sääntömuutos rajaisi perussuomalaisten nuorisojärjestön äänivaltaisen jäsenyyden vain puolueen jäsenille, joiden pitää olla vähintään 18-vuotiaita.

Tarkoituksena on ottaa nuorisojärjestö tiukasti puolueen otteeseen, jotta ihmisten ihonväriä ja sukujuuria suomalaisuuden määrittelyssä korostavat etnonationalistiset ja fasismille flirttailevat jäsenet eivät enää pilaisi puolueen julkisuuskuvaa.

PS-nuorten hallitus ja edustajisto esittävät Tampereelle kokoontuneelle ylimääräiselle yleiskokoukselle sääntömuutoksen hyväksyntää, mutta yksimielisesti esitystä ei tehty.

Sääntömuutoksen hyväksyminen vaatii kaksi kolmasosaa äänistä.

– Totta kai se menee läpi, sanoi kokouksen saapunut nuorisojärjestön puheenjohtaja Asseri Kinnunen.

Hautakivi mielenosoituksena

Sääntömuutosta vastustavat Tomer Souranto, Iisak Selin ja Toni Saarinen raahasivat kokouspaikalle styroksista tehdyn hautakiven, jossa luki perussuomalaisen nuoret 1997–2010. Kolmikko tunnustautui etnonationalisteiksi Sourantoa lukuun ottamatta

– Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä. Jos sääntömuutos hyväksytään, emme voi enää itse päättää jäsenistämme, Selin sanoi.

Etnonationalisteihin lukeutuva Matti Haapala arvioi, että PS-nuoret jää historiaan. Hän piti selvänä, että emopuolue katkaisee yhteytensä nuorisojärjestöön, jos sääntömuutos hylätään.

– Meillä on reserviä, joka äänestää sääntömuutosta vastaan. Myös ne, joiden puolesta muutosta yritetään tehdä, mahdollisesti äänestävät muutosta vastaan, jotta yhdistys tuhoutuu, Haapala ennusti.

Haapalan mukaan sääntömuutos on valmisteltu huonosti ja se tulisi sanelemaan puolueen vallan nuorisojärjestöön.

– Halla-aho ei tykkää meikäläisestä, Haapala sanoi sääntömuutoshankkeen syyksi.

Varapuheenjohtaja erosi

Lisämausteen kokoukselle tuo se, että PS-nuorten toisena varapuheenjohtaja toiminut Toni Jalonen ilmoitti viime viikonloppuna Virossa Etnofutur-tapahtumassa olevansa fasisti.

Jalonen saapui lauantaina PS-nuorten kokouspaikalle myöhässä. Hän sanoi äänestävänsä sääntömuutosta vastaan, koska se vie alaikäisiltä äänioikeuden.

– Muuten olisin sääntömuutoksen voinut pitkin hampain hyväksyä.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos ilmoitti Jalosen Viron-puheen jälkeen, että Jalonen erotetaan puolueesta puolueen vastaisen toiminnan takia.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on korostanut, ettei puolue aja minkäänlaista rotuerottelupolitiikkaa ja ettei puolueessa suvaita fasismia eikä natsismia.

Perussuomalaiset on pyytänyt Toni Jaloselta ja muutamalta muulta selvitystä lausunnoistaan ja päättää niiden perusteella, voivatko he enää jatkaa puolueessa.

Jalonen ja nuorisojärjestön kolmas varapuheenjohtaja Tomer Souranto ilmoittivat alkuviikolla jättäneensä paikkansa nuorisojärjestön puheenjohtajistossa.

Avustukset vaarassa

Perussuomalaiset on uhannut nuorisojärjestöä yhteistyön lopettamisella, jos sääntömuutosta ei hyväksytä. Se merkitsisi rahahanojen sulkeutumista ja sitä, ettei järjestö voisi enää käyttää puolueen tunnuksia.

Nuorisojärjestö sai tälle vuodelle valtionavustusta 91 000 euroa. Ilta-Sanomien mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, johtavatko Jalosen fasistipuheet joihinkin toimiin tämän vuoden avustuksen suhteen.

Viime vuonna PS-nuoret menetti 115 000 euron tukensa, koska sen katsottiin rikkoneen nuorisolain tavoitteita. Syynä oli Jalosen tviitti, jossa hän kehotti äänestämään eurovaaleissa perussuomalaisia, jottei Suomen tulevaisuus näyttäisi tummaihoisten maalta.

Menot