Uutiset

PS-nuorten varapuheenjohtaja Jalosen fasistijulistukset syyniin – Puoluehallitus käsittelee lähiviikkoina

Puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo, että on vaikea nähdä, että fasistipuheillaan kohauttanut perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja pystyisi jatkamaan puolueessa.
Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen julistautui julkisuudessa fasistiksi. Puoluejohto vaati heti selvityspyynnön. Kuva: Veera Korhonen
Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen julistautui julkisuudessa fasistiksi. Puoluejohto vaati heti selvityspyynnön. Kuva: Veera Korhonen

Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja, porilainen Toni Jalonen sai aikaan vipinää puoluetoimistossa maanantaina.

Jalonen julistautui viikonlopun aikana fasistiksi puhuessaan Etnofutur-konferenssissa Tallinnassa Virossa. Lausunto voi viedä häneltä jäsenyyden puolueessa.

Verkossa on julkaistu videotallenne kyseisestä tapahtumasta.

Siinä mustaan paitaan ja siniseen solmioon pukeutunut Jalonen kertoo olevansa etnonationalisti, traditionalisti ja fasisti.

Alussa hän esittelee itsensä kertoen olevansa yksi puolueen nuorisojärjestön puheenjohtajista ja Suomen Sisun jäsen.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos kertoo Lännen Medialle, että Jaloselle on maanantaina lähetetty selvityspyyntö puheista.

– Fasisti-puheille ei ole perussuomalaisissa tilaa, Grönroos korostaa.

– Kun selvitys saadaan, niin sen jälkeen puoluehallitus käsittelee hänen jäsenyytensä seuraavassa kokouksessa.

Kokouksen ajankohta ei ole vielä tiedossa.

– Siinä menee viikkoja, sillä meillä oli hiljattain puoluehallitus koolla. Puoluehallitus ei ole koolla säännönmukaisesti esimerkiksi joka kuukausi, vaan kokousaikataulut hiukan vaihtelevat.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vahvisti STT:lle maanantaina selvityspyynnön jättämisen.

Kyllä tämä näyttää siltä, että jos henkilö julistaa olevansa fasisti, tällaisen lausunnon antajalla ei ole tulevaisuutta puolueessa, perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos kertoo. Kuva: Joel Maisalmi
–Kyllä tämä näyttää siltä, että jos henkilö julistaa olevansa fasisti, tällaisen lausunnon antajalla ei ole tulevaisuutta puolueessa, perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos kertoo. Kuva: Joel Maisalmi

”Hänen toimintaansa kiinnitetty huomiota”

Grönroos kertoo, ettei Jalosen puhe tullut täytenä yllätyksenä puoluejohdolle.

– Vähän tämän tyyppistä on ollut aiemminkin, hänen toimintaansa on kiinnitetty huomiota.

Puoluesihteeri Grönroos on ollut nykypestissään vasta puolisen vuotta. Hän ei muista, onko puolueen historiassa ollut vastaavaa tapausta aiemmin.

– Mutta se on selkeä erottamisperuste, jos jäsen toimii puolueen vastaisesti julkisuudessa.

Voiko tässä vaiheessa jo arvioida, miten Jalosen jäsenyyden käy, vaikka selvitystä ei vielä ole saatu?

– Kyllä tämä näyttää siltä, että jos henkilö julistaa olevansa fasisti, tällaisen lausunnon antajalla ei ole tulevaisuutta puolueessa.

Grönroos arvioi Jalosen jatkoa puolueessa aiemmin maanantaina myös Uudelle Suomelle. Hän arvioi, ettei Jalonen voi jatkaa puolueessa.

STT:n mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, johtaako Jalosen puhe toimiin ministeriön osalta. Nuorisojärjestö sai tälle vuodelle valtionavustusta 91 000 euroa.

Menot